Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

Amstelveenlijn wordt Amsteltram

25 april 2018, 16.20 uur · Aangepast 25 april 2018, 17.54 uur · Foto: Vervoerregio Amsterdam

AMSTELVEEN 'Amsteltram' wordt de nieuwe naam van de tramverbinding tussen Amsterdam Zuid en Uithoorn. De huidige Amstelveenlijn wordt de komende jaren omgebouwd tot tramlijn en krijgt dan een nieuwe naam.

De Amstelveenlijn werd in 1990 geopend als onderdeel van het Amsterdamse metronetwerk en werd zowel door metro's als aangepaste trams gebruikt. Een compromis dat zeker in de beginjaren voor veel technische problemen zorgde. Ook is de lijn in Amstelveen berucht vanwege het grote aantal ongelukken. 

Inmiddels is de tramlijn uitgegroeid tot een belangrijke verbinding in het regionale openbaar vervoer. Maar na ruim 25 jaar zijn de huidige sneltrams verouderd, zitten ze overvol en kampen regelmatig met storingen. Daarom wordt de Amstelveenlijn nu omgebouwd tot een gewone tramlijn van Amsterdam Zuid naar Amstelveen Westwijk en daarna uitgebreid naar Uithoorn. 

Bij de verandering hoort ook een nieuwe naam. Het publiek mocht de afgelopen weken stemmen en vandaag werd duidelijk dat een meerderheid gekozen heeft voor de naam 'Amsteltram'. Met deze naam moet ook duidelijk worden dat de lijn geen deel meer uitmaakt van het Amsterdamse metronetwerk.

De naam 'Amsteltram' is overigens alleen bedoeld als publieksnaam. Zodra de nieuwe tram gaat rijden krijgt hij net als iedere andere tram een nummer. 

Foto: Geen metro's maar sneltrams buiten de ring - NH