Ga naar Content

Mensenwerk: Gwen zet zich in voor daklozen in Haarlem

HAARLEM "Het is een misverstand dat wij in het Straatjournaal alleen maar schrijven over daklozen en problemen", zegt hoofdredacteur Gwendelyn Luijk van het Straatjournaal. "Wij schrijven ook over huisdieren, Olympische sporters en over bier uit de regio!" Naast haar hoofdredacteurschap schrijft ze ook zelf voor het blad.

In haar mooie bordeauxrode jas en met haar schoenen met hoge hakken ziet ze er tiptop uit. "Nee, ik ben zelf geen dak- of thuisloze, ook nooit geweest. Ik ben gewoon in dienst van het Straatjournaal." Ze is een van de drie betaalde krachten van de daklozenkrant.

Ze schrijft niet alleen voor de krant, maar helpt bijvoorbeeld ook daklozen die een stukje hebben geschreven met de Nederlandse taal. Michael heeft een prachtig stukje geschreven in het Roemeens, zijn moedertaal. Gwendelyn helpt hem bij de vertaling. Soms gaat ze ook samen met iemand uit de doelgroep op reportage. Zo werden er in het verleden interviews gedaan met koningin Máxima, Anita Witzier en Lucille Werner.

"Allemaal mensen"
Vandaag gaat Gwendelyn, ook Gwen genoemd, alleen op pad om een reportage te maken. Ze heeft een afspraak met fotograaf Pia van Spaendonck. Zij heeft een expositie in het Dolhuys in Haarlem. De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal portretten die Pia heeft gemaakt in een woongroep voor psychiatrische patiënten in België.

Gwen interviewt Pia over haar onderwerpkeuze, wat het met haar deed om in de woongroep rond te lopen en wat ze met de foto's wil zeggen. Pia vertelt dat ze het belangrijk vindt dat mensen niet in hokjes gestopt worden en weggestopt worden. In de woongroep blijken mensen lekker zichzelf te mogen zijn, in tegenstelling tot veel instellingen waar patiënten, vooral vroeger, opgesloten of vol met pillen gestopt worden.

"Hier mogen ze ook met eten smijten, in hun onderbroek rondlopen of een ruit ingooien. Ze kunnen zichzelf zijn en meestal pakt dat goed uit", vertelt Pia. Gwen ziet wel raakvlakken met dak- en thuislozen: "Die worden ook vaak als anders weggezet in een hokje. Mensen lopen eromheen. Daar wil ik ook vanaf." Pia wil benadrukken dat we allemaal mensen zijn.

Lees ook: Mensenwerk: Het Straatjournaal gaat voor een optimistische uitstraling

Op de vraag of Pia liever een interview doet met het NRC dan met het Straatjournaal antwoordt ze: "Dat maakt me geen bal uit!" Het artikel van Gwendelyn over de tentoonstelling in het Dolhuys verschijnt in het mei-nummer van het Straatjournaal.   

Foto: NH Nieuws