Ga naar Content

Annette schreef boek over haar verzetsfamilie: "Het voelde als een groot geheim"

HEEMSTEDE Het vrijheidsbeeld in Heemstede is een bijzonder monument, waar 53 verzetsmensen worden herdacht. De oudoom van Annette Oudejans is een van die verzetsstrijders. Tijdens de oorlog stuurde hij stiekem berichten naar Engeland.

Broeder Jozef Klingen gaf les op de katholieke school en woonde in het broederhuis in Heemstede. "Hij was een bijzondere jongen met een bijzondere hobby en een enorm talent voor techniek", vertelt zijn achternicht Annette. "Hij bouwde zijn eigen radio's." Die hobby brengt broeder Jozef iets onverwachts als de oorlog uitbreekt.

Stiekeme berichten 
Samen met een groep vrienden begint hij een radiografische verzetsgroep. Stiekem sturen ze berichten naar Engeland. Zo verzamelen ze gegevens van bijvoorbeeld munitieopslagen en spelen die door aan de RAF. De groep is een van de eerste en meest gevreesde verzetsgroepen van het land.

Al vroeg in de oorlog wordt broeder Jozef opgepakt. Hij komt terecht in de gevangenis van Scheveningen, waar hij wordt gemarteld en wordt veroordeeld tot levenslang. Later wordt die straf omgezet in de doodstraf. Samen met leden van zijn groep wordt hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Zijn afscheidsbrief raakt Annette nog steeds: "Ik vind het zo knap dat je met geheven hoofd je dood tegemoet kunt zien."

Jarenlang weet Annette niets over het oorlogsverleden van haar familie. Als klein meisje vindt ze op de zolder van haar moeder een doos vol verhalen; oude kranten, foto's en brieven van mensen die ze niet kent. Die zijn van haar familie, stuk voor stuk mensen met een verzetsverleden, maar niemand praat over ze. Annette: "Het voelde echt als een groot geheim. Het onderwerp was te pijnlijk om over te praten."

Pas jaren later, als haar eigen kind vraagt naar het oorlogsverleden van haar familie, gaat Annette op onderzoek uit. Haar bevindingen beschrijft ze in het boek 'Een familie in het verzet'. "Mijn zoon kwam thuis met de vraag: 'Wat deed onze familie in de oorlog?' en daar had ik geen antwoord op. Ik wilde hem kunnen vertellen over broeder Jozef en de anderen. Ik wilde het aan hem overdragen."

"Het heeft zin gehad"
Uit Annette's zoektocht blijkt dat broeder Jozef niet de enige is die zich heeft verzet. Aangeraakt door zijn idealisme en doorzettingsvermogen doet haar hele familie alles wat zij kunnen om de bezetter te dwarsbomen. "Ik vond mensen die streden tegen onrecht, omdat ze het onverteerbaar vonden wat er gebeurde", aldus Annette. "De dood van Jozef heeft ze alleen maar feller gemaakt. Ik heb Joodse families gesproken die de oorlog hebbben overleefd omdat mijn familie ze heeft geholpen. Het heeft zin gehad wat ze hebben gedaan. Ik ben heel trots."

Het boek 'Een familie in het verzet' ligt nu in de boekhandel.

Foto: NH Nieuws