Noord-Holland

De Peiling: Fietshelm voor oudere e-bikers?

25 april 2018, 13.54 uur

- Het aantal fietsers dat om het leven komt bij een verkeersongeluk stijgt. Vooral ouderen op elektrische fietsen lopen risico. Vind jij dat ze een helm op moeten?

Cijfers
Vorig jaar kwamen er in totaal 613 mensen om in het verkeer, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opvallend is dat voor het eerst meer fietsers dan automobilisten zijn omgekomen. Het aantal fietsers dat kwam te overlijden is behoorlijk gestegen. Met 206 doden is dat het hoogste aantal in tien jaar.

Ouderen op e-bike
De toename van het aantal elektrische fietsen op de weg heeft daar waarschijnlijk mee te maken. Bij ruim een kwart van de dodelijke fietsongelukken is een fietser op een e-bike het slachtoffer. Daarvan is weer driekwart 65-plusser.

Helm
Artsen en de politie adviseren ouderen al langer om een helm te dragen als ze op de elektrische fiets stappen. Tegen het dragen van een fietshelm is in Nederland veel weerstand. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen hun e-bike zouden laten staan als ze een helm op moeten. Dat gaat ten koste van de mobiliteit van ouderen.

Wat vind jij?
Als jij het voor het zeggen had; zou er dan een helmplicht komen voor ouderen op de elektrische fiets of niet?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl