Noord-Holland

NL
V

Onderzoeksraad waarschuwt opnieuw voor gevaar Schiphol: 'Veiligheid ondergeschikt aan groei'

25 april 2018, 13.13 uur · Aangepast 25 april 2018, 21.54 uur

SCHIPHOL Bij alle discussies over de groei van Schiphol wordt te weinig gekeken naar veiligheid. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag. "Op Schiphol is een patroon zichtbaar dat de betrokken partijen eerst nieuwe veiligheidsrisico’s accepteren en vervolgens maatregelen nemen om de negatieve gevolgen voor de veiligheid te beperken. Die aanpak moet doorbroken worden'', aldus de Onderzoeksraad.

"Dat risico's reëel en actueel zijn, blijkt uit de recente voorvallen die de Onderzoeksraad in onderzoek heeft genomen", meldt de OVV. Begin april botsten twee vliegtuigen tijdens het landen bijna tegen elkaar. Naar aanleiding van dit incident is de Onderzoeksraad dit onderzoek gestart.

De raad constateert daarnaast dat tegelijkertijd 'de andere partijen ook de grenzen opzoeken'. Zo zijn sommige omliggende gemeenten zeer dicht bij de luchthaven bezig met woningbouwprojecten, waardoor 'nieuwe risico's worden geïntroduceerd'.

Lees ook: Bijna-botsing Schiphol was tussen KLM en Transavia

De luchtvaartsector is het eens met de kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en zegt dat 'maatregelen nodig zijn om de veiligheid te blijven verbeteren'. De sector claimt bezig te zijn met een oplossing.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat krijgt van de OVV een tik op de vingers. Vorig jaar kregen het ministerie en de luchthaven ook al de kritiek van de Onderzoeksraad op hun bord. De raad zei toen: "Schiphol is zo complex geworden dat de grenzen van een veilige afhandeling van het vliegverkeer in zicht komen."

Eén van de problemen waar Schiphol mee kampt werd vorig jaar al door de OVV in onderstaande video uitgelegd.

ANP