Ga naar Content

TomTom gaat samenwerken met Ford en General Motors

25 april 2018, 12.12 uur · Aangepast 25 april 2018, 13.07 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM TomTom, het Amsterdamse navigatiebedrijf, gaat samenwerken met de autoindustrie in de Amerikaanse staat Michigan. De afspraak is onderdeel van een overeenkomst die staatssecretaris Mona Keijzer vandaag sloot met de Amerikaanse gouverneur Rick Snyder.

De Amerikanen willen graag gebruik maken van Nederlandse hightech kennis bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto´s. Voor Nederlandse bedrijven zoals TomTom, is de overeenkomst een goede manier om zaken te doen in het hart van de Amerikaanse autoindustrie. De Amerikanen en Nederlanders gaan onderzoek en ontwikkeling beter op elkaar afstemmen.

TomTom is bekend geworden van de navigatiekastjes in de auto maar richt zich tegenwoordig vooral op de ontwikkeling van software voor zelfrijdende auto´s. Het bedrijf richt zich niet meer op de consumentenmarkt maar doet vooral zaken met bedrijven in de autoindustrie. Met de overeenkomst krijgt men meer grip op de Amerikaanse markt. 

Naast TomTom zijn Nederlandse ondernemingen als VDL, NXP, Technolution en Prodrive betrokken als hightech toeleverancier van grote autobouwers als General Motors en Ford. Volgens gouverneur Rick Snyder is de overeenkomst belangrijk bij de ontwikkeling en productie van slimme vervoersmiddelen. De technische ontwikkelingen hierbij gaan snel en mondiale afspraken over gebruikte technieken zijn van groot belang, aldus de Amerikaan.

Ook staatssecretaris Mona Keijzer is blij: "Deze overeenkomst geeft hen extra innovatiemogelijkheden in het hart van de Amerikaanse auto-industrie. De samenwerking heeft ook economische waarde voor zowel Michigan als Nederland. Bijvoorbeeld als de productielijnen van toeleveranciers en autoproducenten beter op elkaar worden afgestemd."