Ga naar Content

Hoog grondwaterpeil in de duinen, enkele wandelpaden dicht

OVERVEEN Door de natte winter met weinig zonneschijn zijn sommige stukken duin in 'wetlands' veranderd. Het grondwaterpeil staat nu relatief hoog, waardoor zelfs een enkel wandelpad voorlopig even onbegaanbaar is. Met name in de duinen bij Parnassia in Overveen is dat goed te zien.

Afgelopen weekend werd de route van de jaarlijkse Pim Mulier-hardloopwedstrijd door de duinen van Kennemerland ook al verlegd, omdat er een wandelpad onder water stond. 

"We hopen op een prachtige zomer en dan duurt nog het tot ongeveer augustus of september voordat het water is weggezakt en dít wandelpad weer voor de wandelaars is", zegt boswachter Walter Oostrom van PWN in de duinen bij Parnassia. 

Inmiddels zwemmen er duizenden kikkervisjes over het wandelpad. "Het is even een klein nadeel voor de wandelaar, maar een voordeel voor de natuur. Door de natte ondergrond kunnen we binnenkort hier ook weer de parnassia zien groeien."

'Niet erg, wel erg mooi'
De wandelaars in het gebied malen er vandaag niet om dat er een wandelpad is afgesloten. "Je kunt er makkelijk omheen lopen en het ziet er eigenlijk wel mooi uit zo. Daar verderop stonden een paar Schotse Hooglanders met hun poten in het water", vertelt een Bloemendaalse wandelaar, terwijl ze een foto van de beesten laat zien. 

PWN kan niets aan de grondwaterstand veranderen: de natuur zal zijn werk moeten doen.