Ga naar Content
Noord-Holland

Broodnodig onderhoud bruggen en kademuren Amsterdam kost honderden miljoenen

24 april 2018, 19.12 uur · Aangepast 26 april 2018, 10.59 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Er is broodnodig onderhoud nodig aan de bruggen en kademuren in Amsterdam. Dat schrijft waarnemend burgemeester Van Aartsen in een brief aan de gemeenteraad. Dat onderhoud gaat honderden miljoenen euro's kosten.

"In de laatste decennia is de achterstand in het onderhoud opgelopen. We weten dat een deel van onze bruggen en kademuren de technische levensduur heeft bereikt of zelfs heeft overschreden", aldus de burgemeester.

Lees ook: Risico op instorten bij bruggen en viaducten door achterstallig onderhoud

Amsterdam heeft 200 kilometer aan kademuren. Het aanpakken van achterstallig onderhoud is dus alles behalve een makkelijke klus. Alleen het onderzoek naar de gesteldheid van de kademuren gaat de komende jaren 7,5 miljoen euro per jaar kosten. "Ter indicatie bedraagt de vervanging van de zwaardere kadeconstructies 20 á 25 miljoen euro per kilometer", valt te lezen in de brief.

Instorting kademuur en sinkhole
Dat er onderhoud nodig is werd de afgelopen tijd wel duidelijk, erkent ook de burgemeester. Een kademuur aan de Nassaukade stortte in en er ontstond een sinkhole in de Marnixstraat. Om erger te voorkomen, zijn er al maatregelen genomen. "Om het risico op falen en instorten en daarmee de gevolgen voor het verkeer te beperken is de bewaking verscherpt", schrijft de burgemeester. Hij wil nu structurele oplossingen.