Ga naar Content
Noord-Holland

Verdachten voorbereiding mislukte liquidatie bij ODIN'59 blijven vastzitten

24 april 2018, 21.30 uur · Aangepast 25 april 2018, 00.07 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

AMSTERDAM Het politieonderzoek naar de mislukte liquidatiepoging van Rick Schotvanger, assistent-trainer van amateurvoetbalclub ODIN'59 uit Heemskerk, is slordig en onzorgvuldig geweest. Dat beweerde advocaat Elisabeth Nielen vandaag tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Amsterdam in een poging haar cliënt, de 22-jarige Jerello G. uit Amsterdam, uit voorlopige hechtenis te halen. De rechter besloot de voorlopige hechtenis echter te verlengen met 90 dagen.

Ook Willy F. (28), die vanwege dezelfde verdenking voor de rechter verscheen, blijft vastzitten. Beiden worden verdacht van voorbereiding van de op het laatste moment verijdelde liquidatie-poging van Schotvanger op 6 oktober 2016 op het terrein van ODIN '59.

De twee mannen die de liquidatie moesten uitvoeren zijn eerder al veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Een arrestatieteam kon de liquidatie na een tip verijdelen. Op die avond waren er meerdere elftallen aan het trainen, waaronder ook jeugdteams van de voetbalclub. Schotvanger zou contacten hebben gehad met crimineel Mink K.

Zware munitie
In de auto van het duo is een pistool gevonden met zogeheten hollowpointkogels, zware munitie waarmee een ravage kan worden aangericht. Bovendien waren de mannen in bezit van de sleutel van een vluchtauto die later in brand zou worden gestoken.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken zou komen zijn vast te staan dat F. en G. zich met de voorbereiding hebben bemoeid. Zij zouden in nauw contact hebben gestaan met de mannen die de liquidatie moesten uitvoeren. Allen behoren zij tot de entourage van de voormalige rapformatie Green Gang uit Amsterdam.

Lees ook: Beoogd doelwit liquidatie Heemskerk stopt bij Odin'59

Volgens Advocaat Nielen zijn de telefoontaps op basis waarvan F. en G. zijn aangehouden slordig uitgewerkt. In sommige gevallen zou niet duidelijk zijn wie wat heeft gezegd. Ook heeft de politie er in het het onderzoek volgens haar alles aan gedaan Schotvanger als mogelijk doelwit aan te wijzen.

De assistent-trainer zou in één van de verhoren hebben gezegd dat hij "het had begrepen als ze hem naar aanleiding van een dingetje acht jaar geleden hadden geprobeerd te pakken." De politie heeft dat volgens de advocaat aangegrepen Schotvanger als doelwit aan te wijzen, zonder andere leden van de club te onderzoeken. Volgens de rechtbank echter is het niet ter zake doende of een specifiek persoon als doelwit wordt genoemd. 

Ernstige beschuldiging
De rechter noemde de bewering van Nielen over de slordige uitwerking van de telefoongesprekken tussen de verdachten alsmede haar bewerking dat de Officier van Justitie niet de waarheid heeft gesproken in het onderzoek 'een ernstige beschuldiging.' Nielen bleef echter van mening dat het onderzoek is 'verdoezeld' doordat niet alle stukken zijn bijgevoegd en de gesprekken van de politie met Schotvanger niet volledig zijn uitgewerkt. Volgens de Officier van Justitie was dit onmogelijk gezien het chaotische karakter van de gesprekken.