Ga naar Content

Texelse schapen dreigen te verdwijnen van de dijken

TEXEL Het Texelse schaap dreigt van de dijken te verdwijnen. Door nieuwe mestregels van het rijk mogen schapenhouders voortaan veel minder schapen rond laten lopen. Met het voornemen zou er zomaar een einde kunnen komen aan het iconische beeld van Texel: het schaap. Eeuwig zonde, vinden toeristen: "Een Texelse dijk zonder schaap, dat kan niet."

"Wie Texel zegt, zegt schapen." Schapenhouder Carlo Veeger uit Den Hoorn kan er niet over uit dat de schapen opdraaien voor de mestregels die vooral voor koeien lijken te gelden. "We worden als sector gedwongen minder schapen te laten lopen op de dijken, maar dat is op den duur niet rendabel. Ja, dan verdwijnt het schaap langzaam uit beeld."

Lees ook: Dartelende lammetjes zijn grote publiekstrekker

Volgens schapenhouder Veeger zijn de schapen heel belangrijk voor het behoud en het onderhoud van de dijken. "Schapen houden het gras op de dijken kort. Bovendien staan de schapen bekend om de 'gouden hoefjes', waarmee ze de grond van de dijken op de juiste manier aanstampen en stevig houden. Dat willen we toch allemaal?"

Gezellig
Het verdwijnen van de schapen op de dijken betekent ook een tegenvaller voor alle toeristen, vreest Veeger. Hij krijgt bijval van de fietsers en wandelaars langs de oostdijk bij Oosterend. "Een dijk zonder schapen, dat is geen Texel. Er moeten schapen lopen op de dijken. Ik vind het gezellig, want daar kijk ik naar."