Ga naar Content
Noord-Holland

Strandlanding zeilvlieger Wijk aan Zee was niet tegen de regels

24 april 2018, 13.17 uur
Door: · Foto: @beachmanager

WIJK AAN ZEE De piloot die gisterenmiddag op het strand van Wijk aan Zee landde, was niet in overtreding. Voor zweef- en zeilvliegers geldt namelijk de uitzondering dat zij ook op andere plekken dan luchthavens mogen landen.

Dat bevestigt woordvoerder Bryan Meijers van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) tegenover NH Nieuws. Het gaat volgens hem niet om een 'zweefvlieger', zoals gisteren via het Twitter-account Beachmanager werd beweerd. Wel is het een "zelfgebouwd, experimenteel toestel" dat "tussen een deltavlieger en een zweefvlieger inzit", aldus Meijers.

Lees ook: Duitse zweefvlieger maakt pitstop op strand Wijk aan Zee 

Meijers vermoedt dat de piloot aan het 'soaren' was, iets wat langs vrijwel de hele Nederlandse kust is toegestaan. "Daarbij maak je gebruik van de stijgwind boven het strand, van de wind die tegen de duinen opwaait."

Helling afrennen
Waar zweefvliegtuigen met een lier de lucht in worden getrokken, maken zeilvliegers gebruik van hun benen. 'Soarders' die hun zeilvliegtuig, vliegscherm of parapente langs de Nederlandse kust gebruiken, zoeken dus graag een hoog punt in de duinen op, om vervolgens enkele meters de helling af te rennen en - gebruikmakend van de thermiek - enige tijd boven het strand te zweven. 

Dat zweef- en zeilvliegers ook buiten vliegvelden mogen landen, heeft te maken met de onvoorspelbaarheid van de thermiek. Als de thermiek wegvalt, kun je als piloot van een motorloos toestel niet anders dan landen. "Dan moet je wel", benadrukt Meijers. 

Overigens heeft de 'soarder' die gisteren op het strand bij Wijk aan Zee landde volgens de KNVvL "een van de mooiste soar-locaties van Nederland" uitgekozen

Regels voor 'soarders'
"Er is daar geen formele regeling met de gemeente of hoogheemraadschap", schrijft de vereniging. Toch dien je je ook als 'soarder' in de duinen van Wijk aan Zee aan regels te houden.

"Soaren wordt daar gedoogd mits je ten noorden van de strandhuisjes start. De strandhuisjes staan er ongeveer van mei tot en met september, en de gebruikers vinden het niet leuk als er constant paragliders achter en boven hun huisjes vliegen. Doe dat dus gewoon niet."