NOORD-HOLLAND Werkgevers in het openbaar vervoer en vakbonden liggen op ramkoers over de voorwaarden van een nieuwe cao. FNV en CNV Vakmensen willen komende maandag en dinsdag staken, maar werkgeversorganisaties willen hier een stokje voor steken door naar de rechter te stappen.
"De eerder aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer gaat door. Zowel maandag 30 april als 1 mei staken alle regionale vervoerders. Er rijden dan in heel Nederland geen streekbussen. Ook alle regionale treinen die niet van NS zijn, rijden die dagen niet", zo meldt FNV.
Ontwrichtend
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) liet weten vandaag een dagvaarding uit te doen richting de rechtbank in Utrecht. Een woordvoerder verwacht dat het kort geding morgen of donderdag dient. Met de gang naar de rechter proberen de werkgevers naar eigen zeggen een "ontwrichtende staking aan het begin van de meivakantie te voorkomen".
Lees ook: Buschauffeurs willen weer kunnen plassen tijdens werk en voeren actie
"Onze luchthavens zijn dan niet bereikbaar. Een dagje uit naar de Keukenhof of de Efteling zit er voor veel mensen niet in", aldus voorzitter van de VWOV, Fred Kagie.
Onvermijdelijk
Ook CNV Vakmensen noemt stakingen onvermijdelijk, behalve als de werkgevers "vandaag of morgen" toch nog tegemoetkomen aan de eisen van de bonden. Maar een woordvoerder van de VWOV liet weten dat daarvan geen sprake zal zijn.
Een eerder onderhandelingsresultaat tussen de bonden en de werkgevers werd in maart door de vakbondsleden afgewezen. De werkgevers vinden hun bod, een loonsverhoging van 8,3 procent in drie jaar en "goede afspraken over de werkdruk", afdoende. Maar werknemers zijn ontevreden over de manier waarop de loonsverhoging wordt opgebouwd en willen dat de toezeggingen rondom de werkdruk concreter worden.
Lees ook: Taxichauffeur blij met ov-staking: "Lekker zakken vullen zo"
De CAO geldt voor 12.000 werknemers, onder wie buschauffeurs, machinisten en bagagehandelaars op Schiphol. Volgens een woordvoerder van FNV sluiten ook werknemers zich aan die vallen onder een andere vervoers-cao, circa duizend werknemers.