Oproep voor lawaaidemonstratie tijdens Nationale Dodenherdenking op Dam

AMSTERDAM - (AT5) Op Facebook is een protest aangekondigd waarbij de demonstranten lawaai willen maken tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

"Kom ook demonstreren tegen racistische 4 mei viering", is te lezen op de pagina. De organisator van het 'event' is Geen 4 Mei Voor Mij, een comité dat al jaren klaagt over de dodenherdenking. Op 4 mei worden niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar ook militairen die sindsdien omkwamen. Daaronder vallen ook de soldaten die deelnamen aan de politionele acties in Indonesië.

Hypocriet
De groep vindt het raar dat de Indonesische slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog niet herdacht worden. "Nederland herdenkt echter wél de daders maar dus niet de slachtoffers van deze racistische volkerenmoorden. Omdat wij dit soort hypocrisie zat zijn en een signaal aan de racisten die ons land regeren willen afgeven, hebben wij daartoe besloten om op 4 mei om 20.00 een (lawaai) manifestatie te organiseren."

 

 

Lees ook: 'Sinterklaas' verwijderd van de Dam tijdens Dodenherdenking

Op de Facebookpagina geven tien mensen aan deel te zullen nemen aan de actie en zijn er nog enkele tientallen 'geïnteresseerd'. Er is ook kritiek. Iemand schrijft dat een dergelijke actie alleen maar negatief uitpakt voor de activisten en de steun voor rechtse politici versterkt. "Ah, oké. Dus we moeten onze agenda's laten bepalen door wat racisten vinden?", reageert Geen 4 Mei Voor Mij op deze kritiek.

Lees ook: Organisator vluchtelingenherdenking: "Ik ben bedreigd"

Geen 4 Mei Voor Mij haalde twee jaar geleden al het nieuws toen activist Christa Noëlla aankondigde niet meer mee te doen aan de dodenherdenking. De oproep om actief de Nationale Dodenherdenking te verstoren is echter nieuw. Eerder dit jaar werd Noëlla overigens aangehouden in een zaak over een oproep tot een moordaanslag op Sinterklaas.

Vluchtelingenherdenking
Vorig jaar was er ophef rond de dodenherdenking omdat theoloog Rikko Voorberg vluchtelingen wilde herdenkingen die omkwamen tijdens hun ontsnapping uit oorlogsgebied. Na een heleboel kritiek besloot Voorberg toch af te zien van de alternatieve herdenking.

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws