De Peiling: 'Uitvaartbranche schimmig over kosten'

NOORD-HOLLAND - De uitvaartbranche is erg schimmig over wat een uitvaart kost, zegt de Consumentenbond na onderzoek. Bijna 90 procent van de uitvaartverzorgers wil geen vragen beantwoorden over hun tarieven. Ruim 40 procent van de uitvaartondernemingen heeft geen prijzen op de website staan.

Vragenlijst
De Consumentenbond vroeg 180 uitvaartverzorgers, groot en klein, verspreid over Nederland, een vragenlijst in te vullen over hun tarieven. Deze gingen over het basistarief en de kosten voor aanvullende diensten zoals drukwerk, verzorging van de overledene, opbaren, vervoer en gebruik van de aula en condoleance-ruimte. Slechts twintig uitvaartverzorgers vulden de lijst in. De rest reageerde niet of gaf aan geen tijd te hebben of niet mee te willen werken. Van deze 180 uitvaartondernemingen hebben er bovendien 75 geen tarieven op hun website staan, aldus de bond.

Prijsverschillen
Uit een enquête onder 1.700 panelleden blijkt volgens de Consumentenbond dat een kwart van de respondenten voorafgaand aan een uitvaart geen overzicht kreeg van de totale kosten. De Consumentenbond constateert ook grote prijsverschillen. Zo zou het basistarief voor een uitvaart variëren van 985 euro tot 2.550 euro, een massief eiken kist kost tussen de 375 euro en 1.185 euro en een afscheidsbijeenkomst van een uur tussen de 85 euro en 1.380 euro.

Gissen naar de kosten
Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Uitvaartverzorgers zouden veel transparanter moeten zijn over hun tarieven. Consumenten hebben al genoeg aan hun hoofd als ze een uitvaart moeten regelen. In zulke moeilijke tijden wil je niet hoeven gissen naar de kosten van een uitvaart. Als uitvaartondernemers hun tarieven online vermelden, weten consumenten vooraf waar ze aan toe zijn."

Wat vind jij?
Denk jij dat uitvaartverzorgers bewust vaag zijn over de kosten van hun diensten of niet? We horen graag hoe jij daar over denkt.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl

Meer over dit onderwerp:
de peiling
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws