Noord-Holland

Succesvolle crowdfunding voor eigen natuurspeeltuin in Haarlem-Noord

23 april 2018, 23.45 uur · Aangepast 23 april 2018, 23.59 uur · Door Geja Sikma

Voor Je Buurt
Voor Je Buurt

HAARLEM - HAARLEM De inwoners van Haarlem-Noord hebben samen het geld ingezameld voor een eigen natuurspeeltuin in het ecologische stadspark Haarlemmer Kweektuin aan de Kleverlaan. Binnen zeven weken hebben ze meer dan 25.000 euro bij elkaar gelegd.

De buurt heeft van de gemeente de voormalige Stadskweektuin in beheer gekregen om er duurzame ontwikkelingen in te creëren. Er is al een café, een yogacentrum, een houtbewerkingsbedrijf en een kastuin voor de omwonenden. Op het dak van één van de gebouwen kunnen buurtbewoners gezamenlijk zonnepanelen plaatsen. Ook verzorgt Natuur en Milieu-educatie er allerlei activiteiten. 

Vanaf het begin was er het idee om er een natuurspeeltuin aan te leggen. De basis is al aangelegd, maar voor het inrichten van het terrein is zo'n 40.000 euro nodig. 

Klimtorens
Met het ingezamelde geld gaan veel ideeën van kinderen uit de buurt verwezenlijkt worden. Er komen klimtorens en uitkijkposten en van wilgentakken worden hutten en tunnels gebouwd om te verstoppen. De kinderen mogen zelf nog aan de slag om slingertouwen te maken en wellicht is er geld over voor een waterpomp om in de sloten stromingen te creëren. Ook komen er paden en grasvelden voor kinderen met een lichamelijke beperking.

Naast de gedoneerde 25.000 euro is nog een restantbedrag nodig, dat de buurt hoopt te krijgen via subsidies en fondsen. Lukt dat niet, dan wordt het plan aangepast.