Noord-Holland

'Overlast voor West-Friesland na uitbreiding Lelystad Airport minder groot dan gedacht'

23 april 2018, 22.00 uur · Aangepast 24 april 2018, 11.00 uur

- WEST-FRIESLAND Het bezoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Milieu aan West-Friesland bracht een positief gevoel met zich mee. Ze vertelde aan een groep genodigden dat vliegtuigen minder vaak overvliegen en bovendien op veel grotere hoogte dan gedacht, waardoor de gevreesde overlast mee lijkt te vallen.

Voorafgaand aan het bezoek wilden vertegenwoordigers van de regio vooral duidelijkheid over de de consequenties van het uitbreiden van Lelystad Airport. "We hebben eerder al brieven geschreven, maar we kregen niet eens antwoord", vertelt wethouder Samir Bashara van Hoorn en vertegenwoordiger namens de regio. Die duidelijkheid kwam er vandaag wel.

Vliegtuigen op 2.700 meter hoogte
"Mensen hebben beelden van laag overvliegende vliegtuigende die enorm veel lawaai maken. Dat hebben we in perspectief kunnen brengen", aldus minister Van Nieuwenhuizen tegen NH Nieuws.

Er deden allerlei cijfers over de vlieghoogte van de noordelijke route de ronde. Er werd gedacht aan 1.800 meter, maar ook 800 meter werd genoemd. "Dat is 2.700 meter, een behoorlijke afstand. Je ziet alleen een stipje vanaf de grond. En dat is dus het absolute minimum. Ze gaan waarschijnlijk hoger vliegen, maar lager zeker niet. Die garantie kan ik geven."

Lees ook: West-Friesland kan weinig met rapport Lelystad Airport: "Snel meer duidelijkheid nodig"

Ook wordt er minder vaak over West-Friesland gevlogen. Tijdens 106 dagen zal dit één keer per dag gebeuren, en op veertien dagen zal er twee keer over de regio worden gevlogen. Eerder was het nog de bedoeling dat vliegtuigen 120 dagen, twee keer per dag zouden overvliegen. 

Ook de Hoornse wethouder Bashara heeft een positief gevoel over gehouden aan de bijeenkomst. "Ik denk dat er een inhaalslag wordt gemaakt om ons te betrekken en dat de minister ons ook gehoord heeft. Ik heb het gevoel dat het wel mee zou kunnen vallen. Ik ga dat nog niet hard stellen, want daarvoor heb ik nog te weinig informatie. Maar we hebben meer duidelijkheid gekregen, en de regio is aangehaakt. Dus ons doel voor nu is bereikt, maar we blijven het in de gaten houden."

Tegenstanders positief verrast
Als iemand wel het boegbeeld mag worden genoemd van het verzet tegen de uitbreiding van Lelystad Airport is het Maria Weeber wel. Het Medemblikse raadslid was ook uitgenodigd voor het gesprek. "Ik was heel erg verrast dat de minister echt verbeteringen heeft ingesteld, naar aanleiding van alles wat ze gehoord heeft van inwoners. Dus het protest in Andijk, waar de vliegroute loopt, is echt gehoord in Den Haag. Vooraf had ik dit niet verwacht. Ik vind het heel fijn voor de inwoners van Andijk en ben erg blij." 

 

Lees ook: Primeur voor Andijk: eerste stille tocht van Nederland tegen laagvliegroutes

De minister zegde bovendien nog toe dat er testvlucht wordt gehouden boven de regio, precies op de hoogte waarop de vliegtuigen straks over West-Friesland vliegen zodat mensen kunnen zien en horen wat de gevolgen zijn als straks Lelystad Airport uitbreidt.