Ga naar Content

Hakken, zagen en slopen: het Bloemencorso is nu echt ten einde

DE ZILK Het is een treurig gezicht. De zo kleurrijke wagens van het 'Bloemencorso Bollenstreek', waar maanden aan is gewerkt, worden deze dagen gesloopt in De Zilk in Zuid-Holland. "Het is jammer, maar het moet altijd weer gebeuren", aldus Henk van der Vossen, die al jaren trouw deelneemt aan de bloemenparade.

De afgelopen dagen hebben duizenden mensen tussen Noordwijk en Haarlem van de wagens kunnen genieten. Maar aan elk feestje komt een einde en dit feestje eindigt op een parkeerplaats van een bollenbedrijf in De Zilk.

Genoten
Henk van der Vossen haalt de wagens op een rustige manier uit elkaar, geholpen door een aantal collega's. De stalen karkassen worden volgend jaar gewoon weer gebruikt. De bloemetjes gaan samen met het karton en piepschuim de afvalbak in.

De meeste wagens zijn gisteravond al door het publiek van de mooiste bloemen ontdaan. "Het was prachtig weer, het was mooi", zegt Henk. Hij was chauffeur van de wagen 'Cultuurstad Haarlem'. Al van jongs af aan doet hij jaarlijks mee met de feestelijke parade door de Bollenstreek.

Lees ook: Praalwagens Bloemencorso rijden Noord-Holland binnen

"Kijk, die naalden kunnen zo door je handschoenen heen steken, daar moet je voor oppassen", zegt Henk, terwijl hij een plaat lostrekt van een kar. Zijn collega Kees heeft niet lang daarna een naald in zijn hand en een schreeuw klinkt vanuit de kar.

"Je bent wel lekker moe na zo'n dag", lacht Henk, terwijl er nog twintig karren te gaan zijn. Woensdag moeten alle wagens ontdaan zijn van hun tijdelijke versieringen.