Ga naar Content

10 jaar terug: het laatste kampioenschap van FC Volendam, deel 2

VOLENDAM De Heen en Weer 9 zal bij veel Volendammers nog in het geheugen gegrift staan. FC Volendam werd tien jaar geleden voor het laatst kampioen van de Jupiler League. In een drieluik nemen we je mee door het succesvolle jaar. In deel 2: de kampioenswedstrijd in Den Haag.

Wanneer je in Volendam begint over 18 april 2008, weet bijna iedereen nog waar hij of zij die avond was. Een groot deel van de mensen keek de wedstrijd ADO Den Haag - FC Volendam in het stadion of in een café in het dorp. Bij winst in de Hofstad was het kampioenschap een feit. "We wisten dat het moeilijk zou worden", weet Peter Wijker nog. "ADO was weliswaar uitgevoetbald, maar wilde het seizoen voor de play-offs ook goed afsluiten." Via die play-offs dwongen de Hagenezen later ook nog promotie naar de eredivisie af.

Vol de druk erop
Voor de wedstrijd wist Volendam dat het moest winnen. Naaste concurrent RKC stond in punten gelijk, maar had een minder doelsaldo. De Waalwijkers gingen op bezoek bij laagvlieger Fortuna Sittard. "We hadden alleen bij Den Haag-uit druk", vertelt Henk Kras. "We moesten daar namelijk winnen, want bij een gelijkspel hadden we tekort geschoten."

Lees ook: 10 jaar terug: het laatste kampioenschap van FC Volendam

Een goal van goud
Volendam begon goed aan de wedstrijd en kwam in de 34ste minuut op voorsprong via topscorer Jack Tuijp. De aanvaller werkte de bal met een rollertje binnen. "Het was zeker niet de mooiste uit mijn carrière", lacht Tuijp bij het terugzien van de beelden. "Het is wel een van de mooiste, zo niet het mooiste moment uit mijn carrière."

Spanning tot de laatste seconde
De voorsprong moest Volendam in de tweede helft met man en macht verdedigen. De minuten voelden als uren en de bezoekers hadden het moeilijk. ADO kreeg een aantal uitgelezen kansen om te scoren, maar tot Volendams vreugde lukte dat niet. Pas toen scheidsrechter Bas Nijhuis de bal bij doelman Jeroen Verhoeven ging halen en affloot, kwam de ontlading bij de spelers, staf en de fans.

Het kampioensfeest in Volendam verschijnt binnenkort op NH Sport.

Foto: ANP/Leonie Hoekstra