Ga naar Content
Noord-Holland

Venhuizer kweekt tulpen voor groot bloemenpark in China: "Het is hier een gekkenhuis"

24 april 2018, 07.58 uur · Aangepast 24 april 2018, 08.51 uur
Door: · Foto: China Daily

VENHUIZEN Dat Nederland een grootmacht is in de tulpenexport, is algemeen bekend. De meeste bloemen worden in Nederland gekweekt, maar Nico Kaaijk uit Venhuizen ging het een aantal jaar geleden proberen in China. Met succes: zijn tulpen worden nu massaal gebruikt in het themapark Dafeng Helan Hua Hai.

Het is één van de grootste en drukstbezochte recreatieparken van China. Vrij vertaald betekent de naam van het park in het Nederlands 'Holland Bloemen Zee'. De Chinezen, die vaak als toerist op Nederlandse bodem in de tulpenvelden vertoeven, kunnen dankzij de bloemen van Kaaijk op eigen bodem genieten van de Nederlandse bloemenzee. "Afgelopen weekend waren er zo'n 200.000 mensen in het park. Echt een gekkenhuis", vertelt Kaaijk aan NH Nieuws. 

Thuis
In 2013 gingen de deuren van het park voor het eerst open. De Venhuizer, die toen al als tulpenkweker werkte in China, werd benaderd om mee te denken over het design van het Nederlandse getinte park. "Het voelt alsof je door Nederland loopt. Het lijkt op thuis. Je hebt molens, koeien en de echte Nederlandse kleurrijke bollenvelden", besluit Kaaijk.