Ga naar Content

Stalen wensboom bij monument Weesp vernield

24 april 2018, 09.13 uur · Aangepast 24 april 2018, 09.34 uur
Door: · Foto: Sjoerd Huissingh

WEESP De wensboom die ieder jaar in aanloop naar de Nationale Dodenherdenking op de Ossenmarkt in Weesp wordt geplaatst, is dit weekend door onbekenden vernield.

De wensboom met stalen takken werd zo'n vijf jaar geleden ontworpen door Mei-tal Shefi, bestuurslid van de Stichting Nationale Herdenking Weesp, en door leerlingen van het Casparus College gemaakt.

Elk jaar wordt hij ongeveer een maand voor de Nationale Herdenking bij het oorlogsmonument op de Ossenmarkt gezet voor de kinderherdenking. Basisschoolleerlingen mogen er een wens in hangen, waarna de boom tot en met 4 mei blijft staan. 

Kerkgangers ontdekten de vernielingen gisterochtend en waarschuwden het bestuur van de stichting. "Zaterdagavond voor 20.45 uur was er nog niets aan de hand", vertelt voorzitter Sjoerd Huissingh aan NH Nieuws. "Een bestuurslid reed er toen nog langs. Het moet dus later zijn gebeurd."

Nieuw leven
Bestuurslid Shefi en haar man wisten de takken uiteindelijk terug te buigen. "We hebben met veel kracht alles weer teruggebogen en de boom nieuw leven ingeblazen. Ze hebben gelukkig de blaadjes met daarop de wensen van de kinderen in Weesp, laten zitten."

Dit keer is de boom er goed afgekomen, maar het bestuur hoopt dat het bij één vernieling blijft. "De stalen takken staan in beton, maar kunnen knakken. De takken terugduwen kun je niet eindeloos doen."

De stichting gaat aangifte doen van de vernieling. 

Foto: Sjoerd Huissingh