Noord-Holland

Nachtbrakers opgelet: vannacht zijn tientallen vallende sterren te zien

22 april 2018, 23.50 uur · Aangepast 23 april 2018, 00.09 uur

Shutterstock
Shutterstock

- NOORD-HOLLAND Wie vannacht laat op blijft, kan met een beetje geluk tientallen vallende sterren zien. Rond 4.00 uur is namelijk het hoogtepunt van de 'Lyridenzwerm'. Een eeuwenoude meteorenzwerm, die jaarlijks rond deze tijd te zien is.

Omdat het vannacht wisselend bewolkt blijft, zijn de vallende sterren goed te zijn. Ze zijn zichtbaar wanneer je richting het oosten kijkt naar het sterrenbeeld Lier. Je hebt er geen telescoop voor nodig. Op het hoogtepunt zullen ongeveer twintig meteoren per uur voorbijschieten, dat is elke drie minuten eentje. Daarvan is de helft afkomstig van de Lyriden. Het andere deel bestaat uit vallende sterren die op een normale dag ook te zien zijn.

De Lyridenzwerm is vernoemd naar het sterrenbeeld Lier en is de oudste bekende meteorenzwerm. Het fenomeen werd zo'n 2600 jaar voor het eerst vastgelegd. Een vallende ster of meteoor is te zien wanneer ruimtepuin, zoals kleine stukjes steen, verbrandt in de dampkring. De steendeeltjes komen met zo'n vaart de atmosfeer binnen dat er wrijving ontstaat, waardoor ze gaan gloeien.