AZ kan geen vuist maken tegen Feyenoord in bekerfinale

22 april 2018, 21.45 uur · Aangepast 22 april 2018, 23.31 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Kay in 't Veen

ROTTERDAM AZ is er voor het tweede opeenvolgende jaar niet in geslaagd om de bekerfinale winnend af te sluiten. In De Kuip in Rotterdam moesten de Alkmaarders de winst èn de speciale gouden dennenappel met 3-0 aan Feyenoord laten. AZ kon te weinig kansen creëren en Feyenoord was gevaarlijker. Na de 2-0 liet Feyenoord AZ het spel maken, Weghorst was in de slotminuut nog dicht bij een tegentreffer, maar vond doelman Jones op zijn weg. De topschutter van de bekercompetitie bleef daardoor op negen doelpunten staan. Er viel nog een derde doelpunt. In de 93e minuut schoot Jens Toornstra de bal in de rebound achter doelman Marco Bizot. Het lukte AZ dus opnieuw niet om van een de klassieke top-drie ploegen te winnen.

John van den Brom liet zijn ploeg in een 5-3-2 opstelling beginnen aan de wedstrijd, net als in het duel tegen PSV toen AZ een 2-0 voorsprong uit handen gaf en met 2-3 verloor.

De wedstrijd begon met dikke zwarte rookwolken achter het doel van Feyenoord-keeper Brad Jones en een paar minuten later moest scheidsrechter Björn Kuipers de wedstrijd even stil leggen. Vanuit het vak met de aanhang van AZ werden een aantal vuurwerkfakkels op het veld gegooid. AZ-verdediger Ricardo van Rhijn wilde het rokende vuurwerk van het veld afhalen, maar dat werd hem streng afgeraden door Kuipers.

De arbiter liet medewerkers van De Kuip aanrukken om het vuurwerk voor het doel van AZ-keeper Marco Bizot weg te halen. Bizot had zichtbaar last van de rook. Na een paar minuten kon de wedstrijd worden hervat

1-0 Jørgensen
Na een klein half uur spelen kwam Feyenoord, dat tot dan toe iets sterker was geweest, op voorsprong. Steven Berghuis kopte een voorzet van Karim El Ahmadi bijna binnen, Marco Bizot kon de bal nog net tegenhouden maar Nicolai Jørgensen tikte de bal van dichtbij binnen.

AZ leek daarna wat geschrokken, maar herstelde zich. Wout Weghorst had nog een kansje met een schot uit de draai dat door doelman Jones tot hoekschop werd gewerkt.

Omhaal tegen Van Persie
Vlak voor de rust was er nog een opstootje toen Alireza Jahanbakhsh met een omhaal probeerde te scoren, maar daarbij het achterhoofd van Robin van Persie raakte. En aan Van Persie moet je niet komen in Rotterdam.

Feyenoord liet AZ het spel maken na de rust en loerde op de counter. In de 57e minuut was er zo'n snelle uitbraak. Na een een-tweetje tussen Van Persie en Berghuis rondde Van Persie af met een prachtig stiftje over doelman Bizot.

Grootste kans AZ
AZ slaagde er moeizaam in om tot een goede aanval te komen. Nadat John van den Brom afstapte van zijn vijf verdedigers en Mats Seuntjes in het veld kwam voor Ricardo van Rhijn, ontstond de eerste grote kans voor AZ. De bal kwam via Wout Weghorst voor het doel, waar Guus Til de bal niet binnen kon tikken en ook de inzet van Mats Seuntjes werd in de rebound geblokt op de doellijn.

Wissels
Kort na de wissel van Seuntjes kwam ook Oussama Idrissi in het veld voor Frederik Midtsjø en zorgde voor het nodige gevaar. Uiteindelijk bracht Van den Brom ook nog Iliass Bel Hassani in het veld in een uiterste poging nog wat te forceren. Bel Hassani schoot kort daarna tegen Van der Heijden aan. Az claimde een handsbal, meer scheidsrechter Kuipers liet doorspelen.

Vijf minuten voor tijd moest Ouwejan de 3-0 voorkomen door de bal voor het doel weg te koppen. Het Feyenoord-publiek hief toen al het 'Helemaal niets in Alkmaar' aan. In de laatste minuut was Wout Weghorst nog dicht bij de aansluittreffer, maar doelman Jones voorkwam die goal. In de 93e minuut viel het derde doelpunt van de wedstrijd dan toch, maar opnieuw aan de zijde van Feyenoord. Jens Toornstra schoot de bal in de rebound achter doelman Marco Bizot.

Het is de derde keer dat AZ een bekerfinale verliest. Vorig jaar was Vitesse nog met 1-0 te sterk. De speciale gouden dennenappel, vanwege de honderdste bekerfinale, ging naar Feyenoord. De Rotterdammers mogen aan het begin van het seizoen 2018-2019 spelen om de Johan Cruijffschaal tegen PSV.

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Van Rhijn (Seuntjens/58), Vlaar, Wuytens (Bel Hassani/77), Ouwejan; Midtsjø (Idrissi/66), Til, Koopmeiners; Jahanbakhsh, Weghorst.

Opstelling Feyenoord: Jones; Diks, Van Beek, Van der Heijden, Haps; El Ahmadi, Van Persie (Boëtius/66), Vilhena; Berghuis (Botteghin/90+2), Jørgensen, Toornstra.