Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Ramen ingegooid van woning met actievoerders in Amsterdam

21 april 2018, 18.37 uur · Aangepast 21 april 2018, 21.45 uur · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Tegenstanders van de rechtse actiegroep Identitair Verzet, die in een woning in de Rudolf Dieselstraat in de Watergraafsmeer in Amsterdam zit, hebben de ruiten van het huis ingegooid.

Dat bevestigt een woordvoerder van de politie na berichten van getuigen aan AT5. Volgens een van de omstanders is er ook met vuurwerk naar de woning gegooid. De politie zegt dat er inderdaad meldingen over vuurwerk zijn binnengekomen, maar of er daadwerkelijk sprake van is geweest wordt nog onderzocht.

Volgens de politie stonden er zo'n vijftien leden van de We Are Here-groep rond de woning. Er zijn meerdere agenten ter plaatse. Volgens de woordvoerder zijn er geen mensen met elkaar op de vuist gegaan. 

De actievoerders doken vanochtend op in de woning aan de Rudolf Dieselstraat. Ze protesteren tegen de uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here, die in dezelfde straat zo'n twintig woningen hebben gekraakt. Ymere deed aangifte, maar het Openbaar Ministerie besloot dat er geen spoedontruiming nodig was. 

Identitair Verzet zei vanochtend als statement ook een woning te hebben gekraakt. Dat bleek echter niet te kloppen. Volgens een woordvoerder van Ymere heeft degene die het huis volgens een anti-kraakovereenkomst huurt de sleutels aan de actievoerders gegeven. 

Een omstander zegt dat de situatie nu rustiger is. "Eigenlijk was alles de hele tijd rustig tot er wat van die linkse rakkers aankwamen."