Ga naar Content

AZ speelde al zes keer een bekerfinale: kijk terug!

ALKMAAR Voor de zevende keer in de clubgeschiedenis strijdt AZ vanavond om die felbegeerde KNVB-beker. Vorig jaar ging het tegen Vitesse nog mis, maar al vier keer eerder stonden de Alkmaarders wel met de beker in hun handen. Voordat AZ vandaag wellicht geschiedenis gaat schrijven, blikken we nog even terug.

De eerste finale in 1978
Veertig jaar geleden stond AZ in de finale tegenover Ajax. Met bekende namen als Willem van Hanegem, Bert van Marwijk en Kees Kist hadden Alkmaarders een sterk elftal. Dat ondervond ook Ajax in de finale, want AZ was met 1-0 te sterk. De wedstrijd werd toen overigens ook gespeeld in het hol van de leeuw: Het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Opnieuw tegen Ajax in 1981
Drie jaar later stond AZ opnieuw in de finale. Weer was het Olympisch Stadion het decor van de wedstrijd en opnieuw was de tegenstander Ajax. In het jaar dat AZ ook de landstitel pakte, waren de Amsterdammers ook dit keer geen partij voor de Alkmaarders. Het werd 1-3.

Derde finale in 1982
Begin jaren '80 waren er weinig ploegen beter dan AZ. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Alkmaarders een jaar na de tweede bekerwinst weer in de finale stonden. De eindstrijd werd gespeeld over twee wedstrijden. In de uitwedstrijd verloor AZ nog met 1-0, maar in de return maakten ze dat met een 5-1 overwinning meer dan goed.

Verloren eindstrijd in 2007
Het duurde na de derde bekerwinst een hele tijd voordat AZ überhaupt weer eens een finale haalde. Onder Louis van Gaal lukte dat in 2007. Tegenstander Ajax wilde alleen niet meewerken aan een Alkmaars feestje. Nadat het na reguliere speeltijd 1-1 stond, moesten strafschoppen uitsluitsel brengen. Ajax was daarin de gelukkigste.

Laatste winst in 2013
Vijf jaar geleden pakte AZ de beker voor de vierde keer. Met doelpunten van Adam Maher en Jozy Altidore werd titelverdediger PSV met 2-1 verslagen.

Vitesse te sterk in 2017
Hoewel AZ vorig jaar de grote favoriet was toen het voor de zesde keer in de historie de bekerfinale bereikte, ging Vitesse er met de winst vandoor.

Zevende finale in 2018
Vanavond rond 20.00 uur zullen we waarschijnlijk weten of AZ de vijfde beker in de historie te pakken heeft. Bij NH Nieuws houden we je de hele dag op de hoogte!