Jong Ajax kan titel bijna niet meer ontgaan: "Thuis kunnen we het mooi afmaken"

VOLENDAM Jong Ajax wist na de winstpartij van maandag tegen NEC dat twee keer winnen voldoende was. De eerste missie van die twee is met succes voltooid. Door de 1-2 overwinning bij FC Volendam zet het elftal van Michael Reiziger een reuzenstap naar de titel. "We zijn nu echt heel dichtbij", zegt de oefenmeester. "Nog een thuiswedstrijd te gaan. Een mooier scenario dan dit kunnen we niet hebben."

Het kampioenschap is een feit als Jong Ajax volgende week zaterdag van MVV weet te winnen. "Thuis kunnen we het mooi afmaken", vertelt een glunderende Teun Bijleveld. "Het is helemaal nieuw voor ons. Niemand heeft zoiets nog meegemaakt. We hebben er ongelooflijk veel zin in."

Overtuigende start
Jong Ajax speelde in de openingsfase erg overtuigend tegen FC Volendam, dat moeilijk aan voetballen toe kwam. Kansen van Mateo Cassierra en Bjorn Johnsen misten in de eerste helft net doel, maar de intenties van Jong Ajax waren al snel duidelijk. Via een aanval over de rechterkant kwam de beloftenploeg via Dani de Wit op voorsprong. Gerry Vlak bracht Volendam op slag van rust langszij.

"Hij viel maar niet"
Volgens Teun Bijleveld ging Jong Ajax dan ook met een minder gevoel de kleedkamer in. "Na de 0-1 van ons werd het gewoon minder. Zij scoren en wij krijgen één seconde voor de rust de tegengoal." Voor Bijleveld was dat geen moment van paniek, want het geloof bleef bij hem aanwezig. "We kregen zoveel kansen en hij viel maar niet. Maar op een gegeven moment viel die wel en daar was ik heel blij mee."

Sierhuis heeft bijzondere kwaliteit
"Het was nog heel spannend", erkent Reiziger, die Volendam na rust een aantal grote kansen zag krijgen. De trainer voerde een aanvallende wissel door en bracht Kaj Sierhuis voor Terry Lartey Sanniez. Dat betaalde zich tien minuten voor tijd uit in de winnende treffer van invaller Sierhuis. De spits zette daarmee zijn seizoenstotaal op dertien treffers in negentien wedstrijden. Veel duels begon hij op de bank, dus als invaller is hij vaak goud waard voor Reiziger. "Dat zegt heel veel over hem. We weten dat hij die kwaliteit bezit en dat is een bijzondere", besluit de trainer van Jong Ajax met een lach op zijn gezicht.

Kampioenswedstrijd
Jong Ajax speelt volgende week zaterdag op 28 april om 19.45 thuis tegen MVV. Bij winst is de ploeg verzekerd van het kampioenschap. Bij puntenverlies zijn de Amsterdammers afhankelijk van de uitslagen van Fortuna Sittard en NEC, die met elkaar strijden om directe promotie naar de eredivisie.