Whatsapp

Noord-Holland

Getuige in shock na schietpartij Alkmaar: "Je ziet zo'n man bloedend op de grond liggen"

20 april 2018, 17.30 uur · Aangepast 20 april 2018, 20.53 uur

ALKMAAR Het was flink schrikken vanmiddag voor de buurtbewoners aan het El Grecohof in Alkmaar. Een man werd daar neergeschoten, voorafgegaan door een woordenwisseling. Een getuige vertelt aan NH Nieuws: "Ik heb het gehoord, ik heb het niet gezien. Vervolgens zag ik een man liggen met allemaal bloed vanuit zijn dij."

De buurtbewoonster is behoorlijk in shock en probeert zo goed mogelijk haar verhaal te doen. "Een jongen gooide keien naar een huis", vertelt ze. "Vijf keer. Best heftige keien, dat er geen raam is gesneuveld, dat is voor mij een wonder. Een hoop geschreeuw en gescheld."

Lees ook: Gewonde bij schietpartij in Alkmaar

"Toen kwam er een man aangefietst", vervolgt ze. "Dat heb ik niet gezien, maar gehoord. Ik was namelijk bezig met de hond. Ik hoorde: 'Wat kom jij nou doen, wie ben jij dan?'. Toen volgden die knallen. Ik ben gelijk naar binnen gerend, naar boven."

'Dader is een braniemakertje'
Ze heeft de dader goed gezien. "Het was een jongen, ik noem het een 'braniemakertje'. Rood-wit trainingspak aan, tasje bij zich, wit petje op. Hij was tussen de 22 en 28 jaar oud. Toen ik boven kwam, was hij weg."

De buurman heeft vervolgens zijn hek opengemaakt, om bij het slachtoffer te gaan kijken. Dat was voor de buurtbewoonster het teken om ook te gaan checken of ze iets kon doen. "Er stond al een man bij het slachtoffer", zegt ze. "Die drukte de wond dicht. Ik ben doeken gaan halen. Het slachtoffer had het heel moeilijk. Overal lag bloed. In de paniek had ik het idee dat het lang duurde voordat de ambulance kwam. Maar je ziet zo'n man bloedend op de grond liggen, dan duurt alle hulp te lang."

Een woordvoerder van de politie meldt aan NH Nieuws dat het slachtoffer aanspreekbaar was, toen hij werd weggevoerd per ambulance. "Hij wordt nu verzorgd in het ziekenhuis. Als dat goed gaat, gaan wij later vandaag met hem praten. Hopelijk kan hij ons meer vertellen over de dader en wat er nu precies is voorgevallen."

"Misschien gewoon de boel platgooien'
De getuige heeft ook geen idee wat de reden was voor de schietpartij. Althans: "Het zou wel met drugs te maken kunnen hebben", bevestigt ze aan onze verslaggever. "Ik heb gehoord van andere bewoners dat ze er klaar mee zijn. Misschien moeten ze de boel hier maar gewoon plat gooien en iets anders neerzetten dat ander volk trekt. Want dat dit gewoon in mijn buurt gebeurt, dat is het meest rare. Ik ben me echt rotgeschrokken."

Maurice Amoureus
Whatsapp