Ga naar Content

IJf Blokker kon moeilijk met zijn bekendheid omgaan: "Ik ben vrij serieus, hoor!"

DEN HELDER IJf Blokker begon zijn loopbaan als drummer. Tot hij tijdens een televisie-opname in 1971 werd gevraagd voor de rol van Barend Servet in de programma's van Wim T. Schippers. Zijn carrière kreeg opeens een hele andere wending. "Het kan raar lopen in het leven."

Biografie

Naam:
IJf Blokker

Geboren: 2 september 1930, Den Helder

Beroep: drummer, tekenaar, striptekenaar, acteur, presentator

Hobby: bier en wielrennen

Tegenwoordig maakt Blokker pentekeningen en strips. Heel nauwkeurig gaat hij te werk. Hij lijkt in het niets op de rare losbol die hij was in de rol van Barend Servet. "Ik ben vrij serieus, hoor!", is zijn verklaring hiervoor.

Van 1948 tot 1971 verdiende Blokker zijn geld als drummer. Daar stopte hij per direct mee, toen hij bij toeval werd ontdekt als acteur. "Het is me in de schoot geworpen. Men heeft mij toen een keer gezien en men vond mij wel geschikt om een rol te spelen in de Fred Hachee-shows."

lees ook: Elsje Scherjon voor altijd in het collectief geheugen door De Fabeltjeskrant

Blokker vond het acteren leuk om te doen, maar hij kon slecht omgaan met de bijkomende bekendheid. "Je kon haast nergens meer over straat lopen of je werd nageschreeuwd." Tegenwoordig wordt hij niet vaak meer herkend. "Heel veel mensen zijn ziek of dood of die weten het niet meer. En de nieuwe jeugd, vanaf veertig jaar, die weet het ook niet." 

Waardering 
Met het verstrijken van de jaren, neemt de waardering voor zijn acteerprestaties toe. "Ik kom nog wel eens oude mensen tegen, maar dan krijg ik altijd complimenten. Dat vind ik wel aardig, want vroeger, in de tijd dat we die uitzendingen maakten, had ik alleen maar vijanden. Nu vindt iedereen het allemaal heel erg leuk."

Dankzij de televisieoptredens werd Blokker ook gevraagd voor serieuze toneelstukken. Zo speelde hij met Petra Laseur en Peter Faber in 'Het koekoeksnest'. "Fantastisch, vond ik dat. Dat is wel een hoogtepunt in mijn leven geweest. Zo heb ik als acteur in tien verschillende toneelstukken gespeeld, terwijl ik er nooit een opleiding voor gehad heb. Het kan raar lopen in het leven."

Voor meer iconen klik hier 

Foto: Hans Peters, Anefo/Nationaal Archief