Ga naar Content
Noord-Holland

Dit is waarom veel mensen blowen vandaag

20 april 2018, 10.31 uur · Aangepast 20 april 2018, 11.34 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Naast de lucht van barbecue hangt er op deze zonnige dag waarschijnlijk ook een andere geur. Het is namelijk 20 april, ofwel 420. Deze zelfbenoemde 'stoner'-feestdag wordt meestal gevierd met feestjes, bijeenkomsten en vooral met veel wiet.

Onder meer in Amsterdam, ook wel de 'wiethoofstad' van Europa, wordt 420 op verschillende plekken gevierd. Bovendien hebben coffeeshops in het centrum van de stad speciale acties voor de rokende medemens, zo meldt AT5.

Lees ook: Deze Noord-Hollandse gemeentes willen zelf wiet gaan kweken

Ook veel toeristen zullen naar verwachting een extra jointje, bong, spliff, jonko of stickie opsteken. Over een grote bijeenkomst omtrent 420 is tot nog toe niks bekend, maar zoals wel vaker bij stoners het geval is kan die onverwachts toch ontstaan.

Roken om 16.20 uur
Hoe de wietfeestdag precies is ontstaan, is niet vastgelegd. Er bestaan vele speculaties. Het meest waarschijnlijke verhaal vertelt over een aantal scholieren in de Amerikaanse staat California, die na school om 16.20 uur buiten afspraken om wiet te roken. Vooral in de Verenigde Staten wordt het uitbundig gevierd.