VVV-spits Ralf Seuntjens schudt Ajax wakker

AMSTERDAM Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo donderdagavond met 4-1 gewonnen. Het duurde even voordat de Amsterdammers wakker waren. In de slotfase van de eerste helft opende VVV-spits Ralf Seuntjens de score. Daarna was Ajax wakker en zorgde David Neres voor een 2-1 ruststand. In de tweede helft voerden Klaas Jan Huntelaar en Hakim Ziyech de score op tot 4-1.

In de negende minuut werd Lasse Schöne in het strafschopgebied vastgehouden en legde scheidsrechter Jochem Kamphuis de bal op de stip. De Deen ging zelf achter de bal staan, maar keeper Lars Unnerstall stopte zijn inzet. Ajax speelde vervolgens een potje zomeravondvoetbal. Ondanks het lage tempo waren er kansen om te scoren. Donny van de Beek lobde de bal op het dak van het doel en een vrije trap van Hakim Ziyech werd door Noussair Mazraoui naast gekopt. Even later had de in de basis debuterende Marokkaan een vrije schietkans, maar ook die trof geen doel. Een kopbal van Rasmus Kristensen miste het doel van de Limburgers volledig.

Overtreding en goal Seuntjens
De Deen was in de 38e minuut binnen de lijnen gekomen als vervanger van aanvoerder Joël Veltman. Die ging per brancard het veld af na een overtreding van Ralf Seuntjens die onbestraft bleef. Vijf minuten later zette diezelfde Seuntjens VVV op voorsprong. Een diepe bal werd door Justin Kluivert nog licht met het hoofd geraakt waarna de spits geheel vrijstaand doeltreffend kon afronden: 0-1. Ajax antwoordde vrijwel meteen. Neres tikte in de 45e minuut een schot van Van de Beek van dichtbij binnen en in blessuretijd  schoot de Braziliaan zijn ploeg met buitenkant links naar een 2-1 voorsprong.

Kansenregen
Aan het begin van de tweede helft regende het kansen. De eerste was nog voor VVV: Vito van Crooij dook alleen op voor Onana, maar de keeper uit Kameroen voorkwam de gelijkmaker. Daarna was het éénrichtingsverkeer. Klaas Jan Huntelaar (gestopt en naast) Maximilian Wöber (lat) en Kluivert (redding Unnerstall) wisten aanvankelijk niet te scoren. Huntelaar deed dat in de 59e minuut op aangeven van Neres wèl: 3-1. In het laatste half uur schoot Neres op de paal, was Ziyech met een bal voorlangs gevaarlijk en leverden kopballen van Mazraoui en De Ligt geen doelpunten op. Het slotakkoord was toch nog voor Ziyech die via de binnenkant paal de eindstand op 4-1 bepaalde.

Debutant
Middenvelder Jurgen Ekkelenkamp, net 18 jaar, maakte in de 84e minuut zijn debuut in Ajax 1 als invaller voor Mazraoui. Door de 4-1 zege verstevigt Ajax de tweede plaats. Met nog twee duels te spelen, heeft de ploeg van Erik ten Hag een voorsprong van vijf punten op AZ dat op 29 april naar de ArenA komt.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman (Kristensen/38), De Ligt, Wöber; Van de Beek, Schöne, Mazraoui (Ekkelenkamp/84), Neres; Ziyech, Huntelaar (Dolberg/68) en Kluivert

Opstelling VVV-Venlo: Unnerstall; Dekker, Röseler, Promes (Korkmaz/70), Labylle; Van Crooij, Van Bruggen, Post (Janssen/12), Rutten; Seuntjens en Hunte (linthorst/89)