Noord-Holland

NL
V

Te huur voor 1.800 euro: monumentale brugwachterswoning in Naarden

19 april 2018, 18.05 uur · Aangepast 19 april 2018, 18.31 uur

NAARDEN Wie ervan droomt om te mogen wonen in een monumentale brugwachterswoning in Naarden-Vesting, kan die droom laten uitkomen. De woning is net opgeknapt en nu kan je 'm huren. Goedkoop is het niet, maar dan heb je wel uitzicht op de vestingwerken.

"Hier woonde het brugwachtersgezin. Ze kookten hier en aan de balken aan het plafond hingen lijnen waar de was droogde." Lenneke Willemstein van Stichting Monumenten Bezit laat vol trots de brugwachterswoning uit 1898 zien. Ze is nauw betrokken geweest bij de langdurige restauratie die bijna is afgerond.

De brugwachterswoning ligt aan de rand van Naarden-Vesting op een idyllische locatie en is uniek in zijn soort. "Het is de enige overgebleven brugwachterswoning uit de 19e eeuw hier in Naarden. Er waren er oorspronkelijk vijf."

Er was wel veel voor nodig om het huis weer bewoonbaar te maken. Willemstein: "Alles is aangepakt. Van fundament tot aan het dak", vertelt ze. "We hebben een nieuwe fundering gestort, er zit een nieuwe keuken in en de badkamer is verplaatst naar boven. Ook hebben we de originele deuren teruggevonden."

Gemopper over huurprijs
De woning is te huur, maar met een kale huurpijs van 1.800 euro is -ie niet voor iedereen weggelegd. Over die prijs wordt gemopperd in het vestingstadje. "We zijn supertrots dat het er zo weer gaat uitzien", zegt Naardenees Loek Jansen, "maar van de prijs worden we misselijk. Dit is voor een gewone Naardenees niet op te brengen." 

Volgens Willemstein is de prijs het gevolg van de vele kosten, die gemaakt zijn bij de restauratie. "Wij maken er geen winst op en we moeten ook in de toekomst weer andere gebouwen kunnen restaureren."

Kortom, het is een woning voor liefhebbers en die zijn er genoeg. "Het loopt storm. Daar zijn we heel erg blij mee." De woning krijgt nu nog een lik verf, maar over aantal weken zal er weer geleefd worden in de brugwachterswoning.

NH Nieuws / Joost Lammers