Ga naar Content

Celstraffen voor verdachten van witwasserij en heling via garagebedrijf Wormerveer

19 april 2018, 18.50 uur
Door: · Foto: HFV

WORMERVEER De rechtbank heeft twee Beverwijkse broers (32 en 35), een 31-jarige Zaandammer en een garagebedrijf uit Wormerveer schuldig bevonden aan witwassen van zeer grote geldbedragen en heling van gestolen auto-onderdelen.

De meervoudige kamer van de rechtbank Noord-Holland veroordeelde de verdachten tot gevangenisstraffen, een geldboete en verbeurdverklaring - in beslag genomen spullen krijgen ze niet meer terug - van de miljoenen, meldt het OM.

Tijdens een inval bij het garagebedrijf vorig jaar werd ruim 3,3 miljoen euro gevonden, het hoogste criminele geldbedrag in contanten dat ooit in Nederland in beslag is genomen. Het merendeel daarvan zat verstopt in autobanden.

Lees ook: Politie rolt corrupt garagebedrijf op: verborgen ruimtes en veel cash aangetroffen

In het garagebedrijf stonden ook auto's waar verborgen ruimtes in waren ingebouwd, evenals gestolen auto's. Verder vond de politie er onderdelen van gestolen auto's en spullen die bedoeld zijn voor diefstal van voertuigen zoals nagemaakte sleutels, GPS-trackers, startsystemen, bivakmutsen, cilindertrekkers en powerdecoders. Alles werd in beslag genomen.  

De officier van justitie eiste begin deze maand een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar tegen de hoofdverdachte en een verbeurdverklaring van ruim 3,3 miljoen euro. Voor de andere verdachten eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van zes maanden en voor de garage een geldboete van 80.000 euro en verbeurdverklaring van de gehele garage-inventaris en bedrijfsvoorraad.

Bekijk hieronder een video die het OM tijdens de inval maakte: