Ga naar Content

Amsterdam loopt voorop op het gebied van datacenters

19 april 2018, 14.47 uur · Aangepast 25 juni 2018, 14.08 uur
Door: · Foto: Switch Datacenters Amsterdam

AMSTERDAM Wereldwijd is Amsterdam een hotspot voor datacenters. Het is een gewilde plek waar deze internetbedrijven zich willen vestigen, naast Londen, Parijs en Frankfurt.

Dat werd duidelijk op een bijeenkomst van Amsterdam Economic Board voor gemeenten, provincie en rijk. Wereldwijd zijn er niet meer dan twaalf plekken waar datacenters zo sterk samen komen. In Europa zijn dat er vier. Amsterdam is er een van. De stad is gewild omdat het één van de belangsrijkste internetknooppunten ter wereld in huis heeft. Daarom wil iedereen hier zitten. Daar zitten ook hun grote klanten volgens het Hilversumse bureau Stratix, een specialist in communicatie-infrastructuren. 

Belangrijk internet knooppunt
Het merendeel staat in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Hier ligt de AMS-IX, het belangrijkste internetknooppunt ter wereld. Het cluster op Schiphol-Rijk heeft zich gespecialiseerd in cloud-opslag. Het derde cluster bevindt zich in Amsterdam-Zuidoost en geeft toegang tot 530 netwerken en levert ook cloud diensten

Datacentrums moeten ook dicht bij elkaar liggen omdat ze goed met elkaar moeten communiceren. één tot drie kilometer is ideaal maar zeker niet meer dan 10 kilometer. Zelfs Hilversum en Haarlem zijn al te ver weg. 

Toekomstscenario's
En de technologische ontwikkelingen gaan snel en daarom blijft het noodzakelijk om in toekomstscenario's te blijven denken, volgens de Amsterdam Economic Board. Ook de elektriciteitsvoorziening is essentieel voor datacenters, want die vreten stroom. Kan de regio voldoende elektriciteit blijven leveren voor de datacenters. Robotica en kunstmatige intelligentie zullen de volgende golf dataverkeer en daarmee het gebruik van elektriciteit mogelijk flink opstuwen. 

Wil je meer feiten en cijfers over datacenters in de regio inzien? Kijk dan op het feiten en cijfers portaal van de Amsterdam Economic Board