Noord-Holland

AZ op jacht naar de beker: dit moet je weten over de finale!

22 april 2018, 13.00 uur

NH Nieuws
NH Nieuws

ALKMAAR - ALKMAAR Duizenden AZ-supporters vertrekken in de vroege middag naar Rotterdam om getuige te zijn van de honderdste editie van de bekerfinale. AZ neemt het in De Kuip op tegen Feyenoord. De wedstrijd begint vanavond om 18.00 uur, maar tot die tijd en ook na de wedstrijd is er nog genoeg te beleven. Check hier wat je moet weten over de bekerfinale 2018!

Gouden beker
Het draait allemaal om de dennenappel, zoals de KNVB-beker ook wel genoemd wordt. AZ won die beker al vier keer eerder in de historie. De laatste keer was in 2013. Vorig jaar liep het de cup mis doordat Vitesse in de finale te sterk was. Vandaag de kans op revanche dus. En als AZ inderdaad de beker pakt, dan wordt het een overwinning met een gouden randje. Wat heet: omdat het de honderdste finale is in de historie van het Nederlands voetbal, krijgt de winnaar een speciale gouden versie van de beker.

16.000 fans naar De Kuip
Hoewel AZ op papier een thuiswedstrijd speelt, zal het toch een beetje voelen als een uitduel. De wedstrijd wordt namelijk in de thuishaven van Feyenoord gespeeld. Van de 17.500 kaarten verkocht AZ er 16.000. De overige tickets gingen naar Feyenoord. 

De reis naar Rotterdam
Vanaf 12.30 uur zullen de meeste AZ-supporters met bussen vanaf het AFAS Stadion naar De Kuip rijden. Vorig jaar gingen er ongeveer 200 bussen in colonne naar Rotterdam en dat zal dit jaar niet anders zijn. De overige supporters gaan met de trein of met een autocombi naar de finale.

Groot scherm
Thuisblijvers hoeven niet te treuren en hoeven zeker niet eenzaam voor de tv te gaan zitten. De wedstrijd is namelijk op een groot scherm te zien in een overdekte tent op de Paardenmarkt, waar later ook Koningsdag wordt gevierd. Er is plek voor 3.000 fans en de toegang is gratis. Het meenemen van eigen consumpties is verboden. Om 16.00 uur gaat de tent open en een uur na de wedstrijd gaat 'ie dicht.

Wat gebeurt er bij winst?
Als AZ de beker wint dan heeft het team in ieder geval een ticket voor de derde voorronde van de Europa League te pakken. Daarna zal vermoedelijk een feestelijke terugtocht volgen, zullen de nodige viaducten op de route naar Alkmaar vol staan met fans en zal er naar alle waarschijnlijkheid bij het AFAS Stadion een nachtelijke huldiging plaatsvinden. Het ligt in de lijn der verwachting dat de echte huldiging een dag later op het programma zal staan.

Zonnig maar kans op buien
Niet geheel onbelangrijk voor een feestelijke dag is het weer. Het wordt waarschijnlijk goed weer. De temperatuur zal volgens NH Nieuws-weerman Jan Visser rond de 20 graden liggen. We houden het overwegend droog, alleen neemt de buienkans in de avond toe. Zowel in Rotterdam als in Alkmaar.

Hoe blijf je vandaag op de hoogte?
Bij NH Nieuws doen we vandaag vanaf 12.00 uur live verslag van deze bijzondere finaledag. Dat begint al met het vertrek van de bussen en zal, vanuit Alkmaars perspectief, hopelijk doorgaan tot diep in de nacht. Via onze sociale kanalen, radio, televisie en de website houden we je de hele dag op de hoogte.