Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Metamorfose voor stationsgebied Castricum: "We pakken alles aan"

19 april 2018, 14.21 uur · Aangepast 20 mei 2021, 15.20 uur · Door Redactie

Het stationsgebied van Castricum gaat rigoureus op de schop. Het verouderde stationsgebouw en de tunnel onder het spoor krijgen een flinke opknapbeurt en zullen in 2020 ook goed toegankelijk zijn voor mindervalide reizigers.

Gemeente Castricum

Het huidige station in Castricum is bijna vijftig jaar oud. "De hoogste tijd om het op te frissen en aan te passen aan de eisen van deze tijd", vindt Kees Rutten van ProRail. "We pakken alles aan: het wordt toegankelijker, ruimer, lichter en comfortabeler."

Bij de hoofdentree komt een beeldbepalende luifel, die het hele terrein overspant. Een hoge glazen wand biedt beschutting voor de reizigers. Ook bij de entree aan de achterzijde komt een luifel. Beide overkappingen zijn van een soort wit tentdoek gemaakt.

Volgens wethouder Marcel Steeman sluit dat doek mooi aan bij de uitstraling van een kustdorp. "Uniek, dat zie je op geen enkel ander station in Nederland." Ook de perrontunnel wordt aangepakt. Die wordt lichter en de trappen worden ruimer. Daarnaast worden er drie glazen liften geplaatst.

Carillon
Het carillon komt ook weer terug bij het station. Het klokkenspel, een geschenk van de inwoners van Castricum, was verwijderd vanwege de bouw van de nieuwe fietsenstalling. Het wordt opgeknapt en teruggeplaatst. Ook de bloemenzaak komt terug, aan de zijde van de fietsenstalling.

De metamorfose van het station kost ruim zes miljoen euro. ProRail neemt bijna vijf miljoen voor haar rekening. De gemeente ruim een miljoen. Daarnaast is bij de provincie voor een half miljoen subsidie aangevraagd. Eind dit jaar moet de bouw starten en dan moet het nieuwe station in 2020 klaar zijn.

Gemeente Castricum

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]