Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Recordjaar voor Amsterdamse hotels

19 april 2018, 12.42 uur · Aangepast 19 april 2018, 13.51 uur · Foto: Google Streetview

AMSTERDAM De hotelsector in Amsterdam profiteert optimaal van de economische groei. Accountants- en adviesbureau PwC verwacht dat de gemiddelde prijs voor een overnachting dit jaar met 7 procent zal stijgen. Daarmee is de stad koploper in Europa. Dit zal ook de komende jaren zo blijven, zo is de verwachting.

Volgens het Europese hotelonderzoek van accountants en advieskantoor PwC staan alle seinen voor verdere groei op groen. En ook Amsterdam stijgt verder door, terwijl de hoofdstad al recordjaren achter de rug heeft, zegt Tjalling Boswijk van PwC. "Amsterdam profiteert van Brexit. EMA zorgde voor 40.000 hotelovernachtingen per jaar in Londen. Die komen nu naar Amsterdam. Daarnaast levert het Amsterdam Dance Event dit jaar weer 400.000 bezoekers op. Dit zijn twee belangrijke drijfveren voor de prognose dat de omzet per kamer in 2018 met 7 procent stijgt. Daarmee voert Amsterdam voor de komende jaren de Europese ranglijst aan."

Bezettingsgraad hoog
En niet alleen de omzet per kamer stijgt door, ook de bezettingsgraad is zeer hoog in Amsterdam. Met 81,5 procent moet Amsterdam alleen Londen nipt voor laten gaan in Europa. "En dat is opmerkelijk, omdat Amsterdam veel nieuwe kamers heeft gekregen. Er is dus zoveel vraag in de hoofdstad dat die direct worden geboekt", zegt Boswijk. Amsterdam krijgt de komende jaren nog eens de beschikking over zo'n 5.150 extra hotelkamers.

Londen aan kop
Dit jaar verwacht PwC dat Londen qua bezettingsgraad aan kop blijft, gevolgd door Amsterdam. Maar in 2019 ziet PwC Praag de koppositie overnemen. "De terugkeer van Russische toeristen zal de stad een enorme impuls geven. Daarnaast is Praag steeds meer geliefd onder toeristen die een weekendtrip afleggen."

In Europa werden in 2017 maar liefst 671 miljoen toeristische bezoeken afgelegd, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2016. In de sector werd 20,9 miljard euro omgezet, 11 procent meer dan in 2016.