Noord-Holland

Bedrijven 'moeten meer investeren' in statushouders: "Groep is heel gemotiveerd"

18 april 2018, 00.12 uur · Door Robbert Bianchi

NH Nieuws/Robert Bianchi

HILVERSUM - HILVERSUM Schilder Jalal al Maowal heeft vier jaar na zijn vlucht uit Syrië eindelijk werk gevonden in Nederland. Dat is bijzonder, want veel statushouders uit Syrië zitten nog steeds zonder werk. Het CBS publiceerde gisteren cijfers waaruit blijkt dat bijna 9 van de 10 vluchtelingen die vanaf 2014 naar Nederland zijn gekomen het maar niet lukt om een baan te vinden.

Volgens jobhunter Astrid Beekman van de gemeente Hilversum geven de CBS-cijfers een vertekend beeld. Volgens haar zijn de meeste vluchtelingen vooralsnog te druk bezig met het inburgeren. "Deze groep mensen is juist heel erg gemotiveerd. Ze willen niets liever dan hier een nieuw bestaan opbouwen, een bijdrage leveren en erbij horen", aldus Astrid.

Lees ook: Nog veel asielzoekers in de bijstand

Astrid kan het weten, want als jobhunter probeert ze de statushouders bij de bedrijven te krijgen. "Veel werkgevers haken af omdat deze groep niet full-time beschikbaar is, omdat ze twee a drie dagdelen per week op Nederlandse taalcursus zijn”, vertelt Astrid aan NH Nieuws. "Dat is jammer. Ik probeer ze dan te overtuigen deze mensen een tijdje op proef te nemen.”

Astrid heeft bakken vol met statushouders die een baan zoeken in de bouw, zorg en de ICT, allemaal sectoren die kampen met een groot personeelstekort. Volgens haar moeten bedrijven veel meer investeren in de statushouders. "De Nederlandse taal leren ze nog beter op de werkvloer. En ze zijn misschien niet full-time beschikbaar maar je hebt wel extra handen erbij."

Lees ook: Personeelstekort in de bouw dreigt: opleiding kan iedere leerling 'wel vijf keer kwijt'

Een van de werkgevers met wie Astrid veel zaken doet is de Schildersvakopleiding Midden Nederland. Zij hebben inmiddels 12 statushouders in dienst. Ook Jalal mag hier na de zomer zijn eerste echte contract ondertekenen. Volgens directeur Jos Visser kunnen de statushouders een bijdrage leveren aan het terugdringen van het tekort aan vaklieden in Nederland.