Oliemolen op Zaanse Schans nog altijd belangrijk voor productie duurzame verf

17 april 2018, 22.53 uur · Aangepast 18 april 2018, 00.35 uur

ZAANDIJK - ZAANDIJK De eeuwenoude windmolens op de Zaanse Schans worden nog altijd gebruikt. Zo levert een oliemolen op het terrein van de populaire toeristenattractie een heel belangrijke bijdrage aan het duurzaam vervaardigen van verf.

"We hebben ons eigenlijk sinds de jaren '80 toegelegd op het produceren van natuurlijke verf, op basis van herwinbare grondstoffen", zegt Henriette van Westerhoven van RIGO Verffabriek. In plaats van aardolie maakt haar bedrijf gebruik van lijnolie, dat wordt gewonnen uit de zaden van de vlasplant.

"Dus we laten vlas groeien op braakliggende terreinen. Op het moment dat dat geoogst wordt, dan gaan de zaden van de vlasplant naar de Zaanse Schans", vertelt Van Westerhoven.

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'nieuwe energie'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over nieuwe energie.