Aardverschuiving politiek Heemstede in de maak

17 april 2018, 22.42 uur · Aangepast 17 april 2018, 22.54 uur

HEEMSTEDE - HEEMSTEDE Een grote politieke aardverschuiving lijkt plaats te hebben in Heemstede. De voormalige coalitie (VVD, CDA, D66) lijkt veroordeeld tot oppositie voeren. HBB, GroenLinks en PvdA grijpen de macht.

Elf tegen tien raadszetels, het is een minimale meerderheid, concludeert informateur Hans Luiten vandaag. Wankel, en daarom moet bredere steun bij onderwerpen of wisselende meerderheden worden gezocht de komende vier jaren.

Luiten adviseert dat Heemsteeds Burger Belang (zeven zetels) nu de formatie zo snel mogelijk ter hand neemt.

Hij wenst ook 'dat de gemeenteraad zo snel mogelijk met elkaar in debat gaat over de wijze waarop zij haar kaderstellende rol kan versterken waarbij de klassieke tegenstelling coalitie – oppositie wordt overstegen.' Een gemeenschappelijke agenda zou daarbij wellicht een goede eerste stap zijn.

Opnieuw lijkt het struikelpunt 'Nieuwe Vomar' een wig te drijven in Heemstede. VVD, D66 en CDA kregen het net voor de verkiezingen voor elkaar om een nieuwe supermarkt in het centrum te laten bouwen. De beoogde nieuwe coalitie bestaat precies uit de drie partijen die daar tegen waren.