Noord-Holland

Nieuwe opleiding tot kok en kelner voor mensen met verstandelijke beperking

17 april 2018, 21.41 uur · Aangepast 18 april 2018, 01.06 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM - HAARLEM Acht studenten zijn begonnen op het nieuwe Lotus College in Haarlem. Hier kunnen jongeren met een verstandelijke beperking kok worden of leren hoe ze in een restaurant moeten bedienen.

Het Lotus College is een initiatief van Jolijn van Beukering. Tijdens haar werk bij zorggroep De Hartekamp merkte ze dat er veel jongeren wel willen, maar dat er niet altijd mogelijkheden zijn om een vak te leren. 

"Ze kunnen wel het praktische werk, zoals het snijden, het koken, het bakken enzo. Maar het lukt niet om regulier onderwijs te volgen, omdat daar dan Nederlands bij komt of rekenen."

Kok
Camilo is één van de studenten. Hij vertelt tijdens de voorbereidingen van de hapjes voor bij de officiële start van het Lotus College vanmiddag, dat hij hersenbeschadiging heeft opgelopen door verwaarlozing in zijn kinderjaren in Colombia. 

Hij wil nu graag kok worden, maar realiseert zich terdege dat dat niet makkelijk is voor hem. "Mijn vrienden hebben normale scholen kunnen doen. En zij kunnen de brug over, ik moet eigenlijk een omweg vinden."

Pictogrammen
Camilo en de andere zeven studenten leren vooral doordat de docenten het vaak voordoen. En het afmeten van hoeveelheden kan ook met trucjes aangeleerd worden, volgens Van Beukering. "Ofwel heel vaak herhalen, of met pictogrammen."