Noord-Holland

Hackende Almeerse VVD'er ontmaskerd dankzij aangifte Zwanenburgse

17 april 2018, 19.06 uur · Aangepast 17 april 2018, 19.19 uur

Shutterstock
Shutterstock

ZWANENBURG - ZWANENBURG De Almeerse politicus Mitchell van der K., die in februari werd opgepakt omdat hij naaktfoto's en -video's had gestolen door accounts van vrouwen te hacken, liep tegen de lamp door de aangifte van een 32-jarige vrouw uit Zwanenburg.

De vrouw ontdekte begin vorig jaar dat haar iCloud-account was gehackt en er privébeelden verspreid werden. Nadat ze aangifte had gedaan van computervredebreuk startte het cybercrime-team van de politie een onderzoek. Daaruit bleek dat de vrouw niet het enige slachtoffer was. 

Op basis van de gegevens die de gedupeerde Zwanenburgse met de politie deelde, vroeg de recherche bij meerdere bedrijven gegevens op. Daarmee traceerde de politie het ip-adres van de verdachte, maar daaruit bleek ook dat de verdachte nog eens minimaal 187 andere Google- en iCloud-accounts van andere vrouwen had benaderd. 

Lees ook: Bedrijf uit Uitgeest haakt op ludieke wijze in op hackende VVD'er

Toen de politie medio oktober aan de slag ging met een nieuwe aangifte van computervredebreuk, bleek ook dat account gehackt vanaf het ip-adres van VVD'er Van der K. Op 20 december vielen agenten zijn huis binnen, waarbij 22 gegevensdragers als smartphones, externe harde schijven en laptops in beslag werden genomen. 

Fatima Moreira de Melo
In totaal werden er 30.000 foto's en video's van voornamelijk vrouwen op de apparaten aangetroffen. Van sommige vrouwen was de identiteit snel achterhaald, vooral omdat ze 'in de publieke belangstelling staan'.

Eerder vandaag werd bekend dat er onder meer foto's oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo en vlogster Laura Ponticorvo tussenzitten. Of behalve het account van de Zwanenburgse ook accounts van andere Noord-Hollandse vrouwen zijn gehackt, is niet bekend. 

Van der K. werd op 21 februari aangehouden en twee dagen later voorgeleid aan de rechter. Die oordeelde dat de politicus moest worden vrijgelaten. Binnenkort draagt de politie het dossier over aan de officier van justitie, die zal beslissen of Van der K. wordt vervolgd. 

'Walgelijke affaire'
De VVD wacht het onderzoek niet af: de Almeerse liberalen hebben Van der K. uit de partij gegooid, meldde Omroep Flevoland eerder vandaag. De partij spreekt van een 'walgelijke affaire' waarvoor het 'geen woorden' heeft. 

Hoewel Van der K. op basis van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen recht had op een zetel, liet hij eerder al weten daar 'vanwege zwaarwegende persoonlijke redenen' geen aanspraak op te willen maken.