Sport

Schaatser Simon Schouten voor twee wedstrijden geschorst

17 april 2018, 18.55 uur · Aangepast 17 april 2018, 19.15 uur

ANP/Vincent Jannink
ANP/Vincent Jannink

- UTRECHT Een wat vreemd bericht als buiten volop de zon schijnt, maar marathonschaatser Simon Schouten is voor twee wedstrijden geschorst na de rode kaart die hij in januari kreeg bij het open Nederlands kampioenschap op de Weissensee.

De jury deelde na de eindsprint maar liefst vier rode kaarten uit. Schouten en Arjan Stroetinga van het team Royal A-ware werden met rood bestraft voor het hinderen van Gary Hekman. Stroetinga kreeg daarna samen met Rick Smit opnieuw een rode kaart na een handgemeen, dat ontstond nadat de rijders van Hekmans ploeg verhaal waren gaan halen bij hun concurrenten.

De scheidsrechterscommissie van de KNSB deed Schouten een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden. De rijder ging hiermee niet akkoord en legde zijn zaak voor aan de tuchtcommissie. De tuchtcommissie acht bewezen dat Schouten van zijn lijn afweek en zijn tegenstander hinderde en legde op 12 april een schorsing van twee wedstrijden op. Schouten heeft een maand de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Stroetinga kreeg een voorstel van drie wedstrijden na zijn twee rode kaarten. Hij ging ook niet akkoord, maar werd door de tuchtcommissie vrijgesproken.