Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

Kunstenaar Rob Scholte uit voormalig postkantoor Den Helder gezet

17 april 2018, 17.50 uur · Aangepast 17 april 2018, 20.54 uur

DEN HELDER Het Rob Scholte Museum in het voormalige postkantoor in Den Helder is vanmiddag met veel machtsvertoon ontruimd. Kunstenaar Rob Scholte moest het museum van de gemeente uiterlijk afgelopen vrijdag verlaten.

De politie was vanmiddag in grote getalen aanwezig bij het museum. Dat gebeurde op verzoek van de deurwaarder. Volgens de gemeente Den Helder heeft Scholte de tijd gehad om persoonlijke spullen te verzamelen. "De sloten van het pand worden vervangen. De deurwaarder gaat het pand nu ontruimen."

Lees ook: Rob Scholte: museum vandaag en morgen gewoon open

De politie laat aan NH Nieuws weten dat er één arrestatie is verricht. Het gaat om een journalist uit Amsterdam, die niet luisterde naar orders van de politie. Ook zou de journalist een agent hebben geschopt.

Mobiele Eenheid
Op foto's valt te zien dat de politie met groot vertoon aanwezig is. Zo rijdt er onder meer een busje van de Mobiele Eenheid voor het museum langs. 

Volgens het Twitteraccount van het museum is de deur met een breekijzer geopend. Volgens voormalig SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel wordt de ontruiming "met harde hand" uitgevoerd. De berichten hierover zijn nog niet bevestigd. 

Het gerechtshof in Amsterdam gaf Scholte vorige maand opdracht uiterlijk vandaag te vertrekken uit het voormalige postkantoor in Den Helder, dat hij in bruikleen heeft van de gemeente. De kunstenaar heeft er een museum en atelier gevestigd en woont er ook met zijn gezin. Zou hij niet vrijwillig vertrekken, dan volgt ontruiming.