Ga naar Content

Beverwijks burgerinitiatief maakt stadsgenoten bewust van energiegebruik

BEVERWIJK Wat kun jij doen voor een groener leven? Met die vraag probeert Sjoerd Laarhoven van vereniging De Groene Wijkers zijn stadsgenoten bewust te maken van hun energieverbruik. "Dat is hard nodig, ja."

Laarhoven is aanjager van het vorig jaar gestartte initiatief. "Wij zijn de burgerclub in Beverwijk om mensen aan te sporen duurzamer te leven", vertelt Laarhoven enthousiast, die direct aanstipt dat we in 2030 gasvrij moeten kunnen leven.

"Ruim 20 procent van onze energie gaat verloren via de gevels of wordt daarmee verspild. En er zijn veel 'tips and tricks' die mensen niet kennen, maar wel makkelijk toepasbaar zijn. Het is vooral de knop in je hoofd omzetten. Draai de kraan uit als je je tanden poetst, doe het licht uit als je naar de wc bent geweest en zet geen bank voor je radiator. Energie ie je graag wilt gebruiken, gaat verloren", aldus de Beverwijker tegen NH Nieuws.

Bespaardoos
Ook wijst Laarhoven naar de bespaardoos, bedacht vooral voor huurders die geen zonnepanelen of warmtepompen kunnen installeren. "Met vijf kleine maatregelen die in ieder huis toepasbaar zijn, zoals een besparende douchekop, tochtstrips en radiatorfolie. Daar kun je ook al snel meer dan 100 euro per jaar mee besparen."

En er is meer. "Mensen kunnen ook een afspraak maken met een van de energiecoaches. En dat is niemand meer of minder dan je buurman die al bezig is met dit onderwerp."

De Groene Wijkers bestaat inmiddels uit vijftig leden. Wil je ook meedoen? Kijk dan op de website of stap binnen op Parallelweg 7.

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz