Ga naar Content

Na protesten krijgen statushouders nu een warm welkom in Velserbroek

VELSERBROEK Auto's met aanhangers rijden af en aan. Koelkasten worden naar binnen gebracht, hele bankstellen en bedden vinden hun weg naar het voormalige schooltje aan de Platbodem in Velserbroek. En iemand komt een bos bloemen brengen.

Sinds een paar dagen wonen er gezinnen uit Syrië en Irak in het vroegere schoolgebouwtje en ze krijgen een warm welkom. De statushouders - ze worden niet gefilmd omdat het ze in het land van herkomst in de problemen kan brengen - zijn dogelukkig met de spullen.

Lees ook: "Intimidaties bij ophalen handtekeningen tegen komst vluchtelingen''

Overbuurbrouw José Loogman leidt alles in goede banen. "Eén van de moeders legde haar hand op haar hart. Ze zijn zo dankbaar. Maar ze zullen ook blij zijn als alles drukte voorbij is en ze geïnstalleerd zijn", vertelt ze.

José hoorde van de tolk van de statushouders dat ze wel wat spulletjes konden gebruiken voor de inrichting van hun 'huis.' Ze begon een actie op Facebook en voor ze het wist kwamen mensen voorrijden om spullen uit te laden. "Het is overweldigend", zegt ze.

Ommekeer
De inzamelingsactie is opvallend. Precies een jaar geleden overhandigden buurtbewoners bijna vijfhonderd handtekeningen aan de wethouder tégen de komst van de statushouders. Ook José was sceptisch, maar stelde haar mening bij.

Lees ook: Velserbroekers over komst asielzoekers: "Als ze worden geplaatst, krijg je een kijkdoos-effect"

"Ik moet eerlijk toegeven dat er ook bij mij weerstand was, maar dat komt door de slechte communicatie van de gemeente. Er was veel onduidelijkheid. We dachten dat er alleen mannen zouden komen. Nou, daar zaten we niet op te wachten in deze buurt. Maar nu blijkt het om gezinnen te gaan en dat vinden we prima."

Uitsluitsel
De gemeente zegt dat pas sinds kort bekend is dat er gezinnen in de school zouden komen. "Dat hadden we graag eerder gecommuniceerd, maar dat kon niet omdat we daarover geen uitsluitsel hadden van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red.)", aldus een woordvoerder. De inzamelingsactie noemt de woordvoerder "mooi", maar hij wijst er ook op dat het belangrijk is dat de statushouders zelf hun huis inrichten. "Dat komt de integratie ten goede.''

De statushouders krijgen een speciale uitkering om hun huis in te richten.

Foto: NH Nieuws / Fred Segaar