Noord-Holland

Burgemeester Blaricum besloot niet tot hertelling, ondanks suggestie wethouder

17 april 2018, 14.34 uur · Aangepast 18 april 2018, 00.05 uur

ANP
ANP

BLARICUM - BLARICUM Een van de wethouders in Blaricum heeft op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen bij de burgemeester gesuggereerd om een hertelling te houden. De PvdA kwam twee stemmen tekort voor een raadszetel. Uiteindelijk kwam de hertelling er niet ondanks twee telfouten.

Van verslaggever Joost Lammers

De PvdA haalde op 21 maart 254 stemmen. Twee stemmen te weinig voor een restzetel. Dat zou een overwinning zijn, want de afgelopen vier jaar zat de PvdA niet in de gemeenteraad in Blaricum. "Het is niet leuk, maar we kunnen niks", reageerde lijsttrekker Daphne Rokebrand een week later toen we voor het eerst over deze kwestie berichtten. In diverse andere gemeenten zoals Zaanstad, Velsen en Medemblik waren er ook kleine marges en namen ze het zekere voor het onzekere. De uitslag viel in enkele gevallen ook anders uit. In Blaricum werd er niet opnieuw geteld.

Lees ook: PvdA mist twee stemmen voor raadszetel, Blaricum weigert hertelling ondanks fouten

Uit een rondgang van NH Nieuws langs de andere politieke partijen blijkt dat er wel degelijk is gesproken over een hertelling, maar dat de burgemeester en uiteindelijk ook de gemeenteraad onvoldoende reden zagen om daartoe over te gaan. Twee telfouten - bij één stembureau is een stem meer geteld dan geregistreerd en bij één stembureau een stem te weinig - worden niet als onregelmatigheid beschouwd.

Een of twee stemmen tekort
Wethouder en lijsttrekker voor De Blaricumse Partij Liesbeth Boersen laat aan NH Nieuws weten dat zij wel een hertelling heeft geopperd, toen ze op de verkiezingsavond ontdekte dat "de PvdA een of twee stemmen tekort kwam om de kiesdrempel te halen". Zij heeft vervolgens contact opgenomen met de burgemeester, die voorzitter is van het centraal stembureau dat tot hertelling kan besluiten. "Ik heb diezelfde avond burgemeester Joan de Zwart-Bloch hiervan op de hoogte gesteld en de suggestie gedaan om te gaan hertellen."

Lees ook: Gemeenteraadsverkiezingen: bekijk hier de uitslag in Blaricum

De gemeente bevestigt in een reactie dat dit gebeurd is, maar dat er op advies van de Kiesraad en het Hoofdstembureau in Haarlem niet besloten is tot hertelling. "Het geringe verschil in stemmen en het Proces Verbaal gaven daar geen aanleiding toe gaven en er zijn geen onregelmatigheden/onrechtmatigheden geconstateerd op de stembureaus en in de processen verbaal."

Sneu
De burgemeester vond een hertelling dus niet nodig, maar ook de gemeenteraad kan volgens de Kieswet een hertelling aanvragen. De wel in de gemeenteraad gekozen partijen hebben daar eveneens geen initiatief toe genomen. "De procedure is correct verlopen, hoe sneu dit ook voor de PvdA is", schrijft Satyamo Uyldert van Hart voor Blaricum.

Lees ook: Hertelling in Zaanstad begonnen: "We zijn het verplicht aan de kiezer"

"Een verschil van twee stemmen voor het verkrijgen van een zetel zou in mijn ogen een hertelling kunnen rechtvaardigen. Alleen bleken daar op 23 maart jl. geen gronden voor te bestaan", reageert raadslid Christien Dobbers van de VVD. Ook zeggen de verschillende partijen dat de PvdA zelf om een hertelling had moeten vragen en dat nooit heeft gedaan.

Dapnhe Rokebrand vertelde eerder dat de PvdA wel degelijk om een hertelling gevraagd, maar dat kon niet omdat de partij niet in de gemeenteraad zit. Ze heeft nog een beroep op de gemeenteraad gedaan, maar geen enkele andere partij wilde haar steunen. Dat laatste wordt overigens ontkend door de partijen die reageren op onze vragen.