Nog veel asielzoekers in de bijstand

NOORD-HOLLAND - NOORD-HOLLAND Slechts 11 procent van de asielzoekers die in 2014 een verblijfsvergunning heeft gekregen, heeft na 2,5 jaar een baan. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Het overgrote deel van deze asielzoekers was in 2016 nog bezig met z'n inburgeringscursus. Op 1 oktober 2016 bleek dat het slechts 6 procent van de vluchtelingen was gelukt om te slagen voor hun cursus. Van de groep die in 2014 een verblijfsvergunning kreeg, zat 84 procent na 2,5 jaar in de bijstand.  

De asielzoekers die werk hebben, werken onder andere in de horeca, via de uitzendbranche of in de handel. Het gaat vaak om deeltijdwerk of een contract voor bepaalde tijd. 

Het onderzoek naar hoe het de asielzoekers vergaat die in 2014 een verblijfsvergunning kregen is gedaan in opdracht van meerdere ministeries. 

Meer vrouwen en kinderen
In 2014 en 2015 kregen naar verhouding veel jonge mannen een verblijfsvergunning. In 2016 en 2017 was deze samenstelling heel anders. Er was meer evenwicht in het aantal vrouwen, mannen en kinderen dat naar Nederland kwam. Voor een deel zijn dat nareizende gezinsleden van eerder gearriveerde mannen, maar er zijn ook meer gezinnen die samen zijn gekomen.

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws