Noord-Holland

Ongeloof en woede onder personeel gedupeerde natuurorganisatie: "Nieuws sloeg in als een bom"

17 april 2018, 12.23 uur

Shutterstock
Shutterstock

HEERHUGOWAARD - HEERHUGOWAARD De verslagenheid is groot onder medewerkers en vrijwilligers van Landschap Noord-Holland (LNH) nadat bekend is geworden dat een medewerker 300.000 euro heeft weggesluisd naar een rekening van zijn eigen bedrijf. Iedereen kende hem, vertelt Ernest Briët, directeur van de natuurorganisatie.

"Het is een collega waar vele mensen een aantal jaren mee hebben samengewerkt en van wie we het volledige vertrouwen hadden dat hij projecten met de beschikbare gelden succesvol van de grond zou krijgen", vertelt een aangeslagen Briët aan NH Nieuws. "Het nieuws is ingeslagen als een bom. Mensen zijn boos en teleurgesteld."

Vanmorgen werd bekend dat een projectleider van de organisatie jarenlang geldbedragen overmaakte naar zijn eigen bedrijf. Vorige week liep hij echter tegen de lamp en werd hij op staande voet ontslagen. Gisteren heeft LNH aangifte tegen de man gedaan. "Het overboeken van bedragen tot 10.000 euro viel onder zijn mandaat. Hij zette zelf zijn handtekening onder facturen en betaalde ze." 

Lees ook: Medewerker Landschap Noord-Holland maakte drie ton over naar zichzelf

Briët is niet bang dat de fraude de organisatie de kop zal kosten. "We kunnen dit dragen. Een aantal jaar geleden hebben we een reorganisatie doorgemaakt, dus we zijn een gezonde organisatie." LNH zet desondanks alles op alles om zoveel mogelijk geld terug te halen. 

Hij maakt zich meer zorgen over het vertrouwen in de organisatie. "Het geld is mede door instanties als overheden aan ons gegeven om er mooie dingen van te doen. Behalve achterhalen wat er precies is gebeurd, moeten we er ook voor zorgen dat het vertrouwen in ons als organisatie overeind blijft staan."

Rechtvaardigheid
Briët denkt dat de manier waarop er nu is ingegrepen en over het gebeurde wordt gecommuniceerd, daarbij helpt. "Wat mensen prettig vinden is dat we direct stevig hebben opgetreden. Zowel in- als extern geeft het een gevoel van rechtvaardigheid dat wij er bovenop zitten."

De organisatie heeft nooit eerder een dergelijke situatie meegemaakt. "We kunnen dus niet putten uit eigen ervaring", aldus Briët. Om herhaling te voorkomen neemt LNH maatregelen, zoals de invoering van extra controles op betalingen. "Uiteindelijk gaat het erover vertrouwen te kunnen blijven hebben in je medewerkers. Maar we gaan zeker extra waarborgen inbouwen om dit in de toekomst uit te sluiten."