Noord-Holland

NL
V

Netgiraffe geboren in Artis

17 april 2018, 11.41 uur · Aangepast 17 april 2018, 22.48 uur · Foto: Artis/Edwin Butter

AMSTERDAM In de Amsterdamse dierentuin Artis is vrijdag een netgiraffe geboren. Het is het zesde veulen voor de trotse moeder.

Deze bevalling duurde volgens Artis wat langer dan de vorige vijf. Verzorgers zagen vrijdagochtend dat de voorpoten van het veulen al naar buiten staken en tijdens het persen was de neus van het veulen af en toe al zichtbaar. Om 15.15 uur kwam het jong uiteindelijk ter wereld. 

De nieuwste aanwinst is een hengst. Hij heeft al gedronken bij zijn moeder en zijn eerste plas gedaan. Dat laatste is een goed teken, want het bewijst dat hij voldoende vocht heeft gekregen. Drie kwartier na de bevalling stond het beestje al op zijn vier lange benen. 

Val van twee meter
In Artis leven nu negen netgiraffes (Giraffa camelopardalis reticulata). Een vrouwtje heeft een draagtijd van ongeveer vijftien maanden. Opvallend detail van een giraffenbevalling is dat de merrie het veulen rechtopstaand werpt, waardoor het veulen een val van bijna twee meter maakt. Door te draaien, maakt het veulen een veilige landing op zijn zij. De zoogtijd is ongeveer een jaar.

Om te zorgen dat de kudde voldoende rust kreeg, zijn de dieren de afgelopen dagen binnen gebleven. Vanmiddag om 12.00 uur mag de jongste telg van de kudde naar buiten. NH Nieuws is daar live bij. 

De dierentuin legde de geboorte op beeld vast: 

Artis/Edwin Butter