Noord-Holland

NL
V

Medewerker Landschap Noord-Holland maakte drie ton over naar zichzelf

17 april 2018, 09.11 uur · Aangepast 17 april 2018, 12.27 uur · Foto: Shutterstock

HEERHUGOWAARD Een medewerker van natuurorganisatie Landschap Noord-Holland (LNH) is op staande voet ontslagen toen bleek dat hij bijna drie ton aan zijn eigen bedrijf had laten overmaken.

Volgens LNH werkte de man als projectleider bij de organisatie. Uit een brief van directeur Ernest Briët aan de vrijwilligers, die in handen is van NH Nieuws, blijkt dat de man al sinds 2013 geld wegsluisde naar zijn eigen bedrijf 'voor verrichte werkzaamheden'. Hij mocht zelfstandig facturen tot 10.000 euro accorderen en deed dat maar liefst 42 keer.

Vorige week werd de fraudeur ontmaskerd, toen er iets mis was met een van de facturen. "Toen we het bedrijf belden, bleek dat het was van een medewerker van ons", schrijft Briët in de brief. "We zijn toen gaan kijken welke bedragen het bedrijf had gefactureerd en of er echte werkzaamheden voor deze bedragen zijn verricht. Dit leek niet het geval."

Toen de medewerker met de fraude werd geconfronteerd, bekende hij direct. De natuurorganisatie heeft aangifte gedaan bij de politie en laat door een externe partij onderzoeken hoe de fraudeur zo lang zijn gang kon gaan. Ook worden er maatregelen getroffen om zoveel mogelijk verduisterd geld terug te krijgen, aldus een woordvoerder.