Jong Ajax naar koppositie Jupiler League na winst op NEC

16 april 2018, 23.56 uur · Aangepast 17 april 2018, 11.17 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe

AMSTERDAM Het duel in de Jupiler League om de koppositie tussen Jong Ajax en NEC is voor de tweede keer gewonnen door Jong Ajax. In de wedstrijd die overgespeeld moest worden werd het dit keer 1-0. De wedstrijd kende eigenlijk twee winnaars. Jong Ajax pakte de koppositie en Fortuna Sittard blijft de beste kans houden op directe promotie naar de eredivisie met nog twee wedstrijden te gaan.

Tien dagen geleden won Jong Ajax met 2-0 van NEC maar die wedstrijd werd ongeldig verklaard door de KNVB omdat de bond een fout had gemaakt en Teun Bijleveld geschorst had moeten zijn. Ook al viel Ajax niets te verwijten, de bond besliste dat de wedstrijd overgespeeld moest worden.

Ajax was veruit de sterkste in de eerste helft, zowel voetballend als fysiek. In de hele eerste helft kon er geen schot op doel worden genoteerd voor NEC. Na de rust speelde NEC feller, vielen er ook meer gele kaarten en waren er aan beide kanten een paar kansen.

Jong Ajax had eigenlijk na ruim een kwartier met tien man verder moeten gaan na een keiharde tackle van Azor Matusiwa, die hem slechts geel opleverde.

Jong Ajax mocht dus verder met elf man en nam in de 24e minuut een terechte voorsprong. Een voorzet ging over Mateo Cassierra heen, stuiterde over verdediger Heinloth heen, waarna Dennis Johnsen zijn zevende doelpunt van het seizoen aan liet tekenen. Vlak voor rust kreeg Johnsen nog een goede kans na een voorzet van Che Nunnely, maar hij schoot ver over.

Tweede helft
Het duel werd na de rust af en toe erg onaardig en de scheidsrechter had zijn handen vol. Na 53 minuten spelen kon eindelijk een kans voor NEC worden genoteerd. Arnaut Groenveld kwam helemaal vrij te staan voor keeper Kostas Lamprou, maar de spits van NEC schoot ruim over. NEC kwam goed weg toen de doorgebroken Che Nunnely werd neergelegd door Calvin Verdonk, wat in de ogen van de scheidsrechter slechts geel opleverde.

Met nog ruim een kwartier te gaan kwam de bal na slecht uitverdedigen van NEC voor de voeten van Dennis Johnsen, die de bal maar net naast krulde. NEC drong nog aan in de slotfase en kreeg via Jari Schuurman nog een levensgrote kans op de gelijkmaker, maar de invaller schoof de bal naast het doel. Ook Che Nunnely had nog een kans om er 2-0 van te maken, maar keeper Joris Delle voorkwam dat.

Met nog twee wedstrijden te gaan ligt Jong Ajax op kampioenskoers met 73 punten, gevolgd door Fortuna Sittard met 72 punten en NEC blijft op 70 punten staan. Fortuna zou bij deze stand direct promoveren, terwijl NEC nacompetitie zou moeten spelen. Er zijn nog twee speelronden; Jong Ajax treedt vrijdag in en tegen Volendam aan. Fortuna Sittard gaat op bezoek bij Jong FC Utrecht en NEC speelt thuis tegen Jong AZ.

Opstelling Jong Ajax: Lamprou, Orejuela, Doekhi, Bergsma, Sanniez; Matusiwa, Mazraoui (Pasquali/58), D. de Wit; Nunnely (Sierhuis/90+2), Cassierra, Johnsen

Opstelling NEC: Delle, Heinloth, Golla, Van de Pavert, Verdonk, Dijkstra, Kadioglu (Schuurman/81), Breinburg (Jansen/81), Langil, Achahbar en Groeneveld.